Twinkle | Digital Commerce

Zalando boekt voor het eerst winst

2017-05-27
180101
  • 1:38

Zalando heeft in het tweede kwartaal van 2014 naar eigen zeggen winst gemaakt. De kwartaalomzet groeide van 437 miljoen euro in 2013 naar ‘tussen de 520 en 560 miljoen euro’ dit jaar.


De pure player begon 2014 goed, met een halfjaaromzet ‘tussen de 1,02 miljard euro en 1,06 miljard euro’. Precieze cijfers meldt Zalando niet in zijn korte omzetrapport (pdf). Wel stelt het vast dat het dit eerste halfjaar ‘rond break even’ is uitgekomen, terwijl in de eerste zes maanden van afgelopen jaar nog een verlies van 9 procent werd gedraaid.

Het afgelopen kwartaal was volgens Zalando dus winstgevend, maar voor heel 2014 rekent de nummer 3 van de Twinkle100 op een neutraal resultaat.

Mobiel
Zalando zegt het tweede kwartaal goed te hebben gepresteerd door de activiteiten in zijn nieuwe distributiecentrum in Mönchengladbach en de ‘succesvolle uitrol van de mobiele app in de internationale markten’. 41 procent van het verkeer in het tweede kwartaal was afkomstig van mobiele apparaten.

Hoge kosten
Zalando staat bekend om zijn beleid van gratis verzending en retour. Daardoor, en door de hoge hoge marketingkosten, was het voor de pure player lastig om winstcijfers te noteren. De jaarlijkse omzet maakte daarentegen de afgelopen jaren grote sprongen.

‘Nooit winstgevend’
Medeoprichter Ilan Benhaim van Vente-privee.com zei vorig jaar nog dat Zalando nooit winst zal maken, ook niet met een nieuw eigen dc in Mönchengladbach. ‘Daar zijn ze ook niet op uit’, zei hij toentertijd tegen Twinkle. ‘Het zijn aardige jongens, maar wel jongens die mikken op een verkoop. Wat er daarna gebeurt? Dan gaat al snel de helft van het personeel eruit en zullen er nieuwe wegen gevonden moeten worden. Moeilijk zal het blijven.’

Keine Frage
Volgens Zalando was toekomstige winstgevendheid echter een zekerheidje. ‘Das ist gar keine Frage’, aldus directeur Ruben Ritter tegen Die Welt. ‘Wij willen de site worden die het eerst bij klanten te binnen schiet als ze aan fashion en lifestyle denken’, vulde compagnon David Schneider aan.