Twinkle | Digital Commerce

15 euro voor een review

2017-05-26
256256
  • 1:30

Wat iedereen in de reisbranche al lang weet over het bestaan van ‘fake’ reviews, staat nu keihard zwart op wit. De meesten onder ons hebben weleens verhalen gehoord over inkopers van touroperators, die de door hen ingekochte accommodaties regelmatig belonen met een positieve review.

Of over medewerkers van een hotel, die via meerdere accounts proberen negatieve reviews weg te poetsen. Maar het kan ook sneller. Je kunt een bedrijf inhuren die tientallen tot enkele honderden reviews voor je posten.

Een journalist van de website Inrocks is hier ingedoken. Hij ging op zoek naar online bedrijven die tegen betaling bereid waren om 250 reviews achter te laten. Zowel positieve reviews, maar ook negatieve reviews om concurrenten lager in de ranglijsten te krijgen. Meerdere bedrijven waren bereid hieraan mee te werken. Zo kreeg de journalist van Inrocks een concrete offerte van een bedrijf dat was gespecialiseerd in ‘E-reputatie management’. Voor een bedrag van 3750 euro konden ze 250 reviews plaatsen op Tripadvisor.com, die ook daadwerkelijk door de controles van TripAdvisor zouden komen. Er was zelfs een bedrijf uit Madagaskar, waar hij voor 1650 euro in drie maanden tijd 25.000 forumberichten kon krijgen. Geen schokkend nieuws dus, maar het geeft nogmaals aan dat de bron achter de review steeds belangrijker wordt. Consumenten worden door dit soort berichten steeds wantrouwender, en zullen zich afvragen hoe betrouwbaar reviews nou eigenlijk zijn? Zijn ze wel echt? Of zitten concurrenten elkaar te pesten?

Ik ben benieuwd hoe zoekmachines op den duur hiermee omgaan. Er zijn nu al signalen dat sites als Booking.com beter zullen gaan scoren in de organische resultaten in zoekmachines, omdat Google weet dat dit echte reviews zijn van mensen die daadwerkelijk hebben geboekt. Of zullen concurrenten hotelkamers boeken via Booking.com, alleen maar om de concurrent een slechte review te kunnen geven?

Deze posting verscheen eerder als column in Twinkle 8-2011.