Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse reissites bij de stoutste van de Europese klas

2017-11-11
807594
  • 1:26

Slechts 1 van de 41 Nederlandse reissites die de Europese Commissie vorig jaar onderzocht voldeed aan alle Europese regels over toegankelijkheid en prijsinformatie. Van de overtreders moeten er nog 8 aanpassingen doen om hun sites op orde te brengen.

De Europese Commissie bracht deze week informatie naar buiten over de ‘bezemactie reisdiensten’. Van de 552 boekingssites die onder de loep werden genomen, voldeed vorig jaar 69 procent niet aan de eisen. Het percentage overtreders in ons land lag veel hoger: 98 procent voldeed niet. Ze boden geen informatie over de identiteit van de handelaar en/of ze gaven geen duidelijke aanwijzingen voor het indienen van een klacht en/of hun prijsinformatie deugde niet.

Nederland leert snel
De Europese Commissie liet de sites begin deze maand opnieuw bekijken door nationale autoriteiten. Het gros van de Nederlandse overtreders bleek de dienstverlening te hebben verbeterd. Inmiddels voldoet 80 procent (33 van de 41 sites) aan de regels, terwijl over de hele linie nog maar 62 procent dat doet.

Verdere actie
Tegen de overige 38 procent zal verdere actie worden ondernomen, aldus EU-commissaris voor Consumentenbeleid Neven Mimica in een verklaring: ‘Eén op de drie internetgebruikers in de Europese Unie boekt online reizen en logies. Zij moeten erop kunnen rekenen dat online boekingen veilig en betrouwbaar zijn. Van de 552 websites die wij gecontroleerd hebben is 62 procent intussen dankzij de gezamenlijke inspanningen van de lidstaten en de Commissie in overeenstemming met de Europese wetgeving op consumentengebied. Ik zal niet rusten tot de rechten van de consument ten volle geëerbiedigd worden en ben van plan alle bestaande structuren te gebruiken om hiervoor te zorgen.’