Twinkle | Digital Commerce

Staples dankt bijna helft omzet uit e-commerce

2017-11-08
180101
  • 1:49

Staples boekt momenteel bijna de helft van zijn inkomsten online, aldus ceo Ron Sargent van het bedrijf. Om kosten te besparen sluit de op één na grootste online retailer van de VS 225 van zijn ruim 1.800 winkels in Noord-Amerika. Het online assortiment dijt in rap tempo uit.

In zijn cijferstaatjes maakt Staples geen onderscheid tussen winkelbestedingen en webwinkelbestedingen. In het laatste kwartaal (tot 1 februari jl.) lagen de gemiddelde winkelinkomsten 7 procent lager dan een jaar eerder, terwijl de online omzet met 10 procent toenam, blijkt echter uit de begeleidende tekst. Staples’ totale omzet nam afgelopen boekjaar met 5 procent af, tot 23,1 miljard dollar.

Minder winkels
Om rendementen te verbeteren sluit Staples tot 2015 één op de acht Amerikaanse winkels. Dat moet een jaarlijkse kostenbesparing van een half miljard dollar opleveren. Ondertussen groeit het online assortiment enorm; op Staples.com en zustersites worden al ruim vijfhonderdduizend producten met een laagste prijsgarantie aangeboden, tegenover nog maar honderdduizend begin vorig jaar. Staples heeft inmiddels veel meer in de aanbieding dan de kantoorartikelen waarmee het groot is geworden.

Marktplaats
Eind dit jaar moet het webassortiment nog eens drie keer zo groot zijn en anderhalf miljoen producten tellen. Daartoe kondigde Staples afgelopen najaar een marketplace aan, die zogenoemde
third party sellers kunnen gebruiken als extra verkoopkanaal. Het online aanbod wordt daarmee almaar breder en dieper.

Rebranding
Business Insider wijst op nog een derde maatregel van Staples voor een bestendiger toekomst, naast offline winkelsluiting en online productuitbreiding: het opnieuw uitvinden van het merk. Om duidelijk te maken dat Staples veel meer verkoopt dan kantoorartikelen, heeft het bedrijf de letter ‘L’ geschrapt uit zijn logo. Op de leeggevallen plek toont Staples nu steeds wisselende producten, onder andere op zijn homepage.

Staples.nl
Staples timmert onder leiding van de Nederlander Willem Vos ook in Europa aan de weg met e-commerce. Eind vorig jaar werd  een nieuwe, gepersonaliseerde website geopend voor webshoppers in ons land.
 
NB: In het komende van Twinkle (verschijnt op 18 maart) vindt u een uitgebreid interview met Arie van Dusseldorp van Manutan (voorheen Overtoom), dat op onderdelen concurreert met Staples.