Twinkle | Digital Commerce

Alibaba zet nieuw Chinees logistiek netwerk op voor grotere producten

2017-05-27
180101
  • 1:24

Alibaba investeert 2,82 miljard Hongkongse dollar (264 miljoen euro) om samen met
Haier Elektronics Group een logistiek netwerk op te bouwen voor de bezorging van huishoudelijke apparaten en andere grote producten in China.

De joint venture van Alibaba en de Haier Elektronics Group biedt niet alleen Alibaba straks de mogelijkheid om grotere artikelen bij klanten in minder grote steden te bezorgen. Ook andere Chinese online retailers mogen gebruik gaan maken van het logistiek netwerk dat de twee partijen gaan opzetten.

China Smart Logistics Network
De investering maakt deel uit van Alibaba’s plannen om het gehele bestaande Chinese logistieke netwerk te vervangen. In mei kondigde het bedrijf aan te werken aan de China Smart Logistics Network (CSN), dat de komende acht tot tien jaar wordt uitgerold. Dankzij het netwerk worden bestellingen van onder andere Tmall en Taobao straks binnen 24 uur bij klanten in alle Chinese steden thuis afgeleverd.

Gecompliceerd
‘De logistieke afhandeling van grote producten is de next nut to crack voor Alibaba’, zegt James Roy, senior analist bij de China Market Research Group volgens Reuters. ‘Het is een erg gecompliceerde en moeilijke sector om grip op te krijgen. Alibaba steekt een hoop energie in dit project.’

Opgeleverd
Eenmaal opgeleverd tekent het CSN dagelijks voor de verwerking van 30 miljard yuan (3,7 miljard euro) aan handel op Taobao en Tmall, verwacht de Alibaba Group. Vorig jaar stond de transactieteller van de twee online platformen samen uiteindelijk op meer dan 1 biljoen yuan (121 miljard euro). Over acht tot tien jaar zou dat kunnen oplopen tot 10 biljoen yuan per jaar, ofwel ruim een biljoen euro.