Twinkle | Digital Commerce

Afhaalpunten planologische puzzel voor gemeenten

2017-11-08
180101
  • 1:45

Nederlandse gemeenten worstelen met de (interpretatie van) bestemmingsplannen op het gebied van afhaalpunten. Het gebrek aan rijksregels leidt tot 'juridisch-planologische verwarring', constateert Detailhandel Nederland.

Dat schrijft Binnenlands Bestuur vandaag. Volgens Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken bij Detailhandel Nederland, zijn niet alleen ondernemers in het ongewisse over waar zij en hun (online) concurrenten zich wel en niet mogen vestigingen. ‘Ook gemeenten trekken bij ons aan de bel, bijvoorbeeld als ze het begrip afhaalpunten willen opnemen in hun detailhandelsvisie. Zoals de gemeente Almere, die ons vraagt hoe wij die ontwikkeling zien en hoe zij daarmee kunnen omgaan.’

Oneerlijke concurrentie
‘De ene gemeente beschouwt afhaalpunten planologisch als detailhandel en staat om die reden niet toe dat ze worden gevestigd op bedrijventerreinen’, aldus Schuilenburg tegen Binnenlands Bestuur. ‘Andere gemeenten doen dat wel en lopen daarmee het risico dat die toestemming later als breekijzer wordt gebruikt om winkels op bedrijventerreinen te realiseren. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie.’

Position paper
Samen met Bureau Stedelijke Planning heeft Detailhandel Nederland onlangs een position paper over afhaalpunten (pdf) opgesteld. Daarin zijn de verschillende beleidsmogelijkheden die gemeenten en provincies hebben om afhaalpunten planologisch te borgen uiteen gezet. Een pasklaar advies is er niet, aldus Schuilenburg, die wijst op de noodzaak verschillende soorten afhaalpunten van elkaar te onderscheiden.

Op woonbestemmingen zijn afhaalpunten ongewenst, vindt Detailhandel Nederland, maar verder spreekt de vereniging geen voorkeur uit voor de beste locaties. Uiteindelijk ligt de bal bij de afzonderlijke gemeenten: 'Je hebt te maken met vervoersstromen, consumentenbehoeften en belangen van de bestaande detailhandel. Daar moeten gemeenten zelf hun keuze in maken’, besluit Schuilenburg tegen Binnenlands Bestuur.

KvK-folder
Afgelopen voorjaar bracht de Kamer van Koophandel (KvK) al een gemeentelijke brochure uit over de bestemming van webwinkels. De folder (pdf) dient als leidraad voor in het vestigingsbeleid voor de fysieke vestigingen van webshops. Kort daarvoor ontstond er ophef in Dordrecht over de bestemming van webwinkels in die gemeente.

Albert Heijn
Albert Heijn ondervond een jaar geleden problemen met de vestiging van zijn eerste 'Pick Up Point' in Heemstede. Het bezwaar van het vastgoedbedrijf achter supermarktketen Dekamarkt werd echter afgewezen. De keten van Twinkle100-aanvoerder Albert Heijn verzuchtte destijds dat de bestemmingsplannen en de interpretaties daarvan per gemeente verschillen.