Twinkle | Digital Commerce

Etsy geeft verkopers meer duidelijkheid en vrijheid

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:45

Etsy heeft de voorwaarden voor verkopers op zijn platform drastisch bijgesteld. Voortaan mogen ze hun ‘handgemaakte’ waar ook door anderen laten vervaardigen. Ook mogen ze de fulfilment uitbesteden en zo veel mogelijk personeel in de arm nemen als ze willen.

Strikt genomen was het bovenstaande tot voor kort allemaal niet toegestaan, wat niet wil zeggen dat de praktijken niet voorkwamen. Etsy’s lijstje met do’s and don’ts voor verkopers groeide de afgelopen jaren van circa vierduizend naar circa veertienduizend woorden, maar dat bevorderde de duidelijkheid niet. Etsy gaf bijvoorbeeld geen heldere definitie over het begrip ‘handgemaakt’ (handmade).

Kritiek
De onduidelijkheid zorgde voor kritiek van verkopers, die onder meer aan de oppervlakte kwam onder een recent interview met CEO Chad Dickerson op GigaOm. Handelaars voelden zich beperkt in hun groei, omdat ze alleen 'partial production assistance' mochten inzetten en orders zelf naar het postkantoor moesten brengen voor verzending. Andere verkopers namen een loopje met de regels, weer anderen trokken zich terug van Etsy, erkende Dickerson deze week aan het Amerikaanse weblog Techcrunch. In een eigen blog-posting schreef hij dat de nieuwe regels wat hem betreft ‘veel te lang op zich hebben laten wachten’.

'Auteurschap'
Etsy heeft inmiddels de naar eigen zeggen verkoopvriendelijkste voorwaarden ooit gepubliceerd. Die houden onder meer in dat het productieproces mag worden uitbesteed, ook naar andere delen van de wereld. Centraal staat dat verkopers ‘auteurschap’ hebben over de artikelen in hun storefronts, wat inhoudt dat ze zijn ontsproten uit hun brein. Reselling van andersmans waar blijft verboden, maar Etsy staat het tegenwoordig wel toe dat lasersnijders en computergestuurde frezen te pas komen aan de productie. Etsy-verkopers die de productie (deels) uitbesteden, moeten dat kenbaar maken onder het kopje ‘about’ in hun winkel. Bovendien moeten ze toestemming vragen aan Etsy om met externe partijen te (blijven) werken.

Etsy in Nederland
Op Etsy zijn in totaal 18 miljoen verschillende artikelen te koop. Het platform trekt maandelijks zo’n 60 miljoen unieke bezoekers. Etsy.com is inmiddels ruim een jaar beschikbaar in het Nederlands. Sinds enige tijd is ook Direct Checkout in ons land beschikbaar.