Twinkle | Digital Commerce

50 miljoen euro dividend voor aandeelhouders RFS Holland Holding

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:47

RFS Holland Holding (RFS), het concern achter Wehkamp.nl, Create2Fit en Fonq.nl, heeft het afgelopen boekjaar 50 miljoen euro dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Dat is ruim twee keer de winst in het afgelopen jaar.


Dat schrijft Het Financieele Dagblad, dat zich baseert op het jaarverslag van RFS. Het dividend is uitbetaald op verzoek van de aandeelhouders, aldus een woordvoerder van het retailconcern tegen het FD. In de afgelopen jaren werd geen dividend uitgekeerd en bovendien zou de kaspositie van RFS de uitkering toelaten. Na afloop van het laatste boekjaar, op 31 maart, had RFS nog 15,2 miljoen euro in kas.

Online verkoopomzet
RFS Holland Holding realiseerde een jaaromzet van 590 miljoen euro inclusief btw, bleek in april al. De inkomsten uit online verkoop kwamen uit op 569 miljoen euro, 12 procent meer dan het boekjaar ervoor. Smartphones en vooral tablets tekenden samen voor 22 procent van de webomzet, waarmee het mobiele aandeel in een jaar tijd meer dan verdrievoudigde.  

Margedruk
Het operationele resultaat (EBITDA) van RFS lag met 51 miljoen euro 15 procent lager dan een jaar ervoor. De nettowinst kwam volgens het FD uit op 23,7 miljoen euro, 16 procent minder dan het voorgaande jaar. De winstdaling zou samenhangen met scherpere concurrentie en daarmee gepaard gaande druk op de marges. RFS wijst in zijn jaarverslag ook op investeringen in de positionering van Wehkamp.nl en in internationale groei van Fonq.nl.

Koppositie kwijt
Met een online omzet van 474 miljoen euro in 2012 bezet RFS Holland Holding de tweede plek in de nieuwe Twinkle100. De eigenaar van Wehkamp.nl, Create2Fit, Fonq.nl en Lacent zag Ahold de koppositie op de lijst met Neerlands grootste online retailers overnemen. Gert van de Weerdhof werd afgelopen zomer de nieuwe CEO van RFS. Hij volde Paul Nijhof op, die Wehkamp.nl naar eigen zeggen achterliet als
‘local hero met internationale allure'.

Aandeelhouders
Nijhof is nog wel aanhouder van RFS Holland Holding, dat twee jaar geleden in de etalage stond maar niet werd verkocht. Hij deelt het dividend met Ad Scheepbouwer en voormalig CFO Berend Van der Maat. Ook de vorige meerderheidseigenaar IK Investment Partners, dat nog ongeveer 20 procent in handen heeft, ontvangt dividend.