Twinkle | Digital Commerce

4 mythes over conversieoptimalisatie

2017-05-28
180101

Er bestaan verschillende algemene ‘regels’ in de online verkoopwereld over hoe de conversie het best wordt verhoogd. Volgens Linda Bustos van Getelastic.com zijn er rond dit onderwerp vier mythes die getackeld moeten worden.

1. Websitebezoekers lezen niet
In verschillende usabilitystudies uit het verleden komt naar voren dat websitebezoekers het niet prettig vinden om lange stukken tekst voor hun neus te krijgen. Ze lezen deze teksten gewoonweg niet, is de conclusie. Met als gevolg dat bijvoorbeeld bezoekers van webshops ook instructies, headlines, advertenties en nieuwsbriefbuttons over het hoofd zien.

Dit is een mythe. De webshop of de landingspagina van de webshop hoeft lange teksten niet te bannen, is Bustos van mening. De online winkel zou zelfs geld verliezen bij het gebruik van enkel korte teksten. Het is wel altijd belangrijk om de principes van online copywriting (beknopt schrijven, tussenkoppen en opsommingen gebruiken, persuasief schrijven) aan te houden. En om de teksten op de site te blijven testen.

2. Websitebezoekers scrollen niet
Sommige websitebezoekers scrollen, sommige niet. Veel marketeers houden echter vast aan het idee dat alle websitebezoekers niet scrollen, dus plaatsen ze alle content boven de ‘vouwlijn’. Het bureau CX Partners voerde in zijn onderzoek naar scrollen op webpagina’s achthonderd testen uit en ondervond dat in slechts drie situaties het moeten scrollen een belemmering bleek in het vinden van de juiste informatie op de pagina.

Volgens Bustos zorgt teveel content boven de vouwlijn alleen maar voor chaos en afleiding op de pagina. Zeker op de kleine schermen van smartphones is dit niet wenselijk. De belangrijkste content hoort bovenaan de pagina te staan. De rest kan onder de vouwlijn worden geplaatst. Verticaal scrollen kan op mobiele apparaten tot het minimum beperkt worden door de websitebezoeker bijvoorbeeld ‘lees meer’-buttons aan te bieden.

3. Mensen zijn altijd onder de indruk van social proof
Social proof kan een krachtige conversiefactor zijn, maar mag niet ongetest gebruikt worden. Bij het verhogen van de conversie gaat het erom wat consumenten motiveert om een product te kopen. Money Supermarket testte bijvoorbeeld welke factor het meest meeweegt in de consument’s beslissing om te kopen: de prijs of klantenbeoordelingen? De prijs die voor het product moest worden betaald gaf vaker de doorslag.

De oplossing is volgens Bustos om er vooral niet van uit te gaan dat social proof sowieso gaat zorgen voor meer conversie. Ook moet social proof continu getest worden.

4. A/B-testen zullen uw conversieproblemen oplossen
A/B-testen lossen niet alle conversieproblemen in één keer op. Soms hebben deze problemen met andere factoren te maken, zoals:

- Site performance (snelheid van laden van de pagina)
- Product (hoe groot is de voorraad, waaruit bestaat het aanbod in de webshop)
- Bedrijfsbeleid (verzendkosten, prijzen voor producten, retourproces, etc.)
- Problemen rond de bedrijfsstrategie of positionering van het merk van de webshop
- Een markt waarin de koopcyclus relatief lang is (consumenten doen langer met een product dan in andere markten).

Foto: Arrow with word Fact breaks word Myth. Concept 3D illustration, Shutterstock.