Twinkle | Digital Commerce

Twitter koppelt advertenties aan browsegegevens consumenten

2017-05-27
180101
  • 1:31

Twitter lanceert een nieuw advertentieprogramma voor bedrijven in de Verenigde Staten. Het sociale medium start binnenkort met het koppelen van surfgedrag van twitteraars aan promoted content van adverteerders.


Twitter maakte de stap bekend in een eigen blogpost. De Amerikaanse microblogsite legt zijn nieuwe dienst uit aan de hand van een voorbeeld met een bloemist die zijn doelgroep op social media wil bereiken. ‘Dit kan hij doen door een "onleesbaar" e-mailadres, ook wel een hash genoemd, of zijn eigen browsercookie-ID naar ons te sturen. Wij koppelen deze informatie vervolgens aan surfdata van consumenten', vertelt Keven Weil van Twitter.

Het is nog onbekend of en wanneer Twitter de dienst buiten de Verenigde Staten gaat gebruiken.

Facebook
De service van Twitter is vergelijkbaar met de dienst Custom Audiences van Facebook, die het sociale medium begin dit jaar uitbreidde met een koppeling van surfdata van consumenten met de cookieinformatie van bedrijven. Een verschil is dat twitteraars de tracking ‘uit’ kunnen zetten door de optie ‘promoted content’ uit te vinken in hun account. Bij Facebook is dit niet mogelijk.

Waarde van data
‘Twitter’s nieuwe dienst is een teken dat de microblogsite serieus is geworden over de waarde van zijn gebruikersbestand en data’, zegt Lou Kerner, managing partner van social media-investeerbedrijf The Social Internet Fund tegen Internetretailer.com. ‘Twitter probeert om zijn advertentiemogelijkheden zo waardevol mogelijk te maken om bedrijven te helpen hun advertenties zo doelgericht mogelijk te maken.’

Kerner: ‘Dat is een gunstig voor gebruikers, want hoe relevanter de advertenties zijn die de gebruiker te zien krijgt op het sociale medium, hoe beter zijn ervaringen met een bepaald bedrijf zullen zijn. Als ik bijvoorbeeld op zoek ben naar een nieuwe auto, dan is het handiger om direct autoadvertenties tegen te komen, in plaats van advertenties van een product dat niet direct voor mij bestemd is.’