Twinkle | Digital Commerce

EBay koopt Belgische marktplaatsen

2017-05-27
290160
  • [nieuws]
  • 1:21

EBay heeft zich gemeld voor een overname van 2dehands.be en zustersite 2ememain.be, de twee grootste online marktplaatsen van België. De verkopende partij is het Nederlandse bedrijf TTY.


EBay maakte zijn entree op de Europese markt met de aankoop van het Duitse Alando in 1999. Vijf jaar later kocht het Amerikaanse e-commerce bedrijf Marktplaats voor 225 miljoen euro. De vandaag gecommuniceerde overname duidt erop dat eBay nog altijd expansie zoekt in nieuwe Westerse markten en dat het bedrijf brood blijft zien in online rubrieksadvertenties ofwel classifieds.

Marketplace
EBay kent drie verschillende pijlers: Marketplace, PayPal en eBay Enterprise, de nieuwe naam voor overnameprooi GSI Commerce. De omzet in eerstgenoemde tak komt nu al voor 64 procent uit het buitenland, meldt Techcrunch. 2dehands.be en 2ememain.be worden aan die poot toegevoegd, meer specifiek aan de eBay Classifieds Group. EBay is nu in 25 landen actief met sites voor rubrieksadvertenties.

5,5 miljoen bezoekers
2dehands.be (Nederlandstalig) en zustersite 2ememain.be (Franstalig) trekken samen 5,5 miljoen unieke bezoekers per maand. In een persbericht zegt eBay de kennis uit andere markten in te zullen zetten om de Belgische sites te verbeteren, met name op het gebied van innovatieve mobiele toepassingen.

TTY
EBay benadrukt dat 2dehands.be en 2ememain.be 'free, local Belgian sites' zullen blijven; een migratie met Marktplaats ligt dus niet in de rede. De overgenomen sites komen uit de stal van TTY, een Nederlands bedrijf dat ook eigenaar is van Tweedehands.nl en dat ooit grote plannen had met Viavia.nl. Die beoogde Marktplaats-concurrent verwijst inmiddels naar Tweedehands.nl. Wat er met dat domein gebeurt is onbekend.

TTY was zojuist niet bereikbaar voor commentaar.