Twinkle | Digital Commerce

Zondagse spagaat

2017-05-26
180101
  • 2:03

Ik ben een kind van niet-fanatiek praktiserende katholieke ouders. Gedoopt, communie, heilig vormsel; been there, done that. Niet genoeg meegekregen om te prediken, toch ruim voldoende om te geloven. Anderzijds ben en blijf ik ook een fanatieke, aan de weg timmerende e-commerce ondernemer.

In de beginjaren verstuurde ik mijn mailing op zondagochtend. Dat had twee redenen. Eén: zondag was qua omzet de beste dag van de week. Twee: op zondag ging manlief ’s ochtends met de kinderen zwemmen en had ik een paar uurtjes voor mijzelf om de wekelijkse mailing in elkaar te draaien. Maar nadat een leverancier uit één van de Drechtsteden mij erop wees dat ik met mijn zondagse activiteiten de gelovige medemens tegen de borst stootte, heb ik mijn mailmoment verkast naar de vrijdagavond. Ook zij zijn mijn gewaardeerde klanten en mijn motto is: ‘Daar waar commercieel mogelijk een ieder met het nodige respect te bejegenen’.

Ik heb echter nooit overwogen om mijn webwinkel te sluiten op zondag. Toch zijn er anno 2013 diverse websites en -winkels die op zondag gesloten zijn in verband met de zondagsheiliging. Dat vind ik toch erg lastig te begrijpen, juist omdat het christelijke geloof het meest bekend staat om zijn tolerantie. Ik zie het louter als een erg betuttelende en kostbare wijze - die wellicht voor imagoschade kan zorgen - om als gelovige ondernemer uw ‘ongelovige Thomas-klanten’ erop te wijzen dat het zondag én dus een rustdag is. Waarom? De gelovige ondernemer geniet echt wel van zijn zondagse rust en er is echt niémand aan het werk als er simpelweg een server staat te draaien waarop zijn website of webwinkel staat. Een server die trouwens óók draait om de pagina te kunnen tonen waarop staat dat u op zondag bent gesloten…

En heeft u er weleens over nagedacht dat mijn nichtje uit Australië op zondag gewoon haar bestelling bij u kan plaatsen? Een ander argument is dat ‘opening op zondag niet leidt niet tot meer omzet. Een euro kan maar een keer worden uitgegeven. Er is slechts sprake van omzetverschuiving’. Naar de concurrent, ja.

Begrijp me goed, ik weet wat zondagsrust is. Ik genoot ervan; bij ons thuis heerste er op zondag een overweldigende, heerlijke rust. Mijn moeder had het huis strak aan kant, op bezoek naar oma in je mooiste kleren of lekker op de bank met een boek. Maar om daarvan te genieten en uw geloof te respecteren, hoeven webwinkels van mij niet dicht, hoor.

Claudia Willemsen is founding mother van Kleertjes.com & e-commerce consultant.

Deze blog verscheen eerder als column in Twinkle 5-2013.