Twinkle | Digital Commerce

Hogere belastingdruk Amerikaanse webwinkels ophanden

2017-11-08
180101
  • 1:29

Amerikaanse webwinkeliers zien hun concurrentiepositie verzwakken als het Huis van Afgevaardigden akkoord gaat met nieuwe belastingwetgeving. Gisteren stemde een ruime meerderheid van de Amerikaanse Senaat al voor de nieuwe regels.

Amerikaanse staten kunnen momenteel alleen retailers met een fysieke vestiging (winkel, kantoor of magazijn bijvoorbeeld) op hun grondgebied dwingen om belasting te heffen op online aankopen. De btw schommelt volgens het FD tussen de 3 en 8 procent en er zijn ook staten die webaankopen überhaupt vrijstellen van belasting.

Strijd
Met name de grotere Amerikaanse winkelketens verzetten zich al jaren tegen de fiscale ongelijkheid tussen online en offline retailers. De National Retail Federation (NRF) reageert dan ook enthousiast op het Senaatsbesluit. Amazon, dat in veel staten een distributiecentrum heeft en momenteel verschillende tarieven betaalt, juicht de nieuwe regels en daarmee gepaard gaande harmonisatie ook toe. Pure internetverkopers zijn logischerwijs tegen, net als bijvoorbeeld handelsplatform eBay.

Direct innen bij webwinkels
Webshoppers moeten nu nog zelf aangifte doen van online aankopen, maar omdat ze dat vergeten of weigeren lopen staten miljarden dollars mis. Volgens het in de Senaat aangenomen voorstel (video CBS News) mogen staten straks direct belasting innen bij webwinkels, ook al zijn ze niet in de staat zelf gevestigd. Om de opgave te vereenvoudigen moeten de staten gratis software ter beschikking stellen aan retailers.

Invloed op prijsniveau
Hoewel de Senaat gisteren met 67 stemmen voor en 29 tegen akkoord ging, is het volgens de Amerikaanse vaktitel Internet Retailer nog geen uitgemaakte zaak dat het Huis van Afgevaardigden tot hetzelfde besluit komt. Als dat wel gebeurt, zal dat ongetwijfeld invloed hebben op het online prijsniveau van pure players en retailers met weinig winkels. Alleen retailers met minder dan 1 miljoen dollar omzet uit verkoop op afstand worden vrijgesteld van de btw-regel.