Twinkle | Digital Commerce

Alibaba Group werkt aan 24-uurs dienst voor heel China

2017-05-27
180101
  • 1:29

De Alibaba Group werkt aan een logistiek netwerk waardoor klanten in alle steden van China straks hun bestelling via het platform binnen 24 uur in huis hebben. De China Smart Logistics Network (CSN) wordt de komende acht tot tien jaar uitgerold.

De Alibaba Group wil het huidige logistieke netwerk, dat grotendeels vóór 1990 is gerealiseerd, gaan vervangen. De oude infrastructuur is niet genoeg aangepast om de snelheid van de online verkoop in de toekomst op te vangen, meldt Techcrunch.com.

Taobao en Tmall
CSN wordt voor 100 miljard yuan (12,6 miljard euro) uitgerold met als hoofd van het project voormalig CEO van Alibaba, Jack Ma. Ma is tevens een van de investeerders die zich hebben aangemeld voor de eerste fase van het netwerk. De Chinese online marktplaatsen Taobao en Tmall, een platform dat retailers en merken uit binnen- en buitenland verbindt met Chinese consumenten, kunnen in de toekomst gebruik gaan maken van onder andere de moderne distributiecentra en snelle bezorgdiensten van CSN.

Sales boost
Eenmaal opgeleverd tekent CSN dagelijks voor de verwerking van 30 miljard yuan (3,7 miljard euro) aan handel op Taobao en Tmall, verwacht de Alibaba Group. Vorig jaar stond de transactieteller van de twee online platformen samen uiteindelijk op meer dan 1 biljoen yuan (121 miljard euro). Over acht tot tien jaar zou dat kunnen oplopen tot 10 biljoen yuan per jaar, ofwel ruim een biljoen euro.

Beursgang
Alibaba zou volgens prognoses eerder deze maand ongeveer 50 miljard euro op kunnen halen met een beursgang. Persbureau Bloomberg haalde begin mei in een artikel een analist aan die verwacht dat de transacties van Alibaba dit jaar nog zouden kunnen optellen tot ongeveer 250 miljard euro.