Twinkle | Digital Commerce

Webshops lichtpunt in jaarcijfers Blokker Holding

2017-05-27
181101
  • [nieuws]
  • 1:49

Blokker Holding zag de omzet uit zijn webshops het afgelopen jaar met 29 procent stijgen tot 67 miljoen euro. De webshops zijn een lichtpunt voor de keten, die de winst met een derde zag afnemen, tot 86 miljoen euro.

Blokker Holding heeft vijftien winkelformules (waaronder Blokker, Intertoys en Xenos) in de sectoren Huishoud, Speelgoed en Wonen & Tuin. De totaalomzet van al deze formules daalde met 4 procent, van 2,73 miljard euro in 2011 naar 2,62 miljard euro afgelopen jaar. ‘2012 was een jaar dat werd gekenmerkt door een record laag consumentenvertrouwen en een record hoog niveau van onzekerheid bij consumenten en ondernemingen’, verklaart Roland Palmer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Blokker Holding de omzetdaling in een persbericht.

Malaise
Palmer: ‘We zijn voorts getuige geweest van malaise op de huizenmarkt en daardoor een teruggang van de woonbranche. Deze factoren hebben een negatieve impact gehad op de markten waar wij winkelformules hebben die gepositioneerd zijn in het middensegment, met name in Nederland, België en Frankrijk. De btw-verhoging per oktober 2012 heeft ook een negatief effect gehad op de detailhandel in Nederland. De gevolgen zijn merkbaar geweest in de drie sectoren waarin het concern actief is.’

Groei-impulsen
Naast de focus op het discountsegment (zoals de positionering van Big Bazar in Nederland en België) en de huishoudsector, noemt Blokker Holding zijn webshops als een van de belangrijkste factoren voor groei. De totale omzetstijging van de webshops van de ketens bedroeg 29 procent, met als belangrijkste online sector Huishoud, die groeide met 57 procent. De Blokker-formule profiteerde de laatste maanden van de komst van afhaalbalies in alle filialen van het vlaggenschip.

Verwachtingen
Blokker Holding heeft zich in 2012 gericht op zijn kernactiviteiten. Zo besloot het bedrijf de gameformule E-Plaza zowel offline als online te sluiten en verkocht het de Estse huishoudwinkel Novalux.

Voor het lopende boekjaar wil Blokker Holding geen verwachtingen uitspreken over de te behalen omzet. ‘In de sectoren detailhandel waarin wij actief zijn is het uiteindelijke resultaat sterk afhankelijk van de gang van zaken in de tweede helft van het jaar, waardoor wij traditioneel op dit moment geen verwachting voor het lopende boekjaar uitspreken’, zegt Palmer.