Twinkle | Digital Commerce

Voorstel Kamp: 'In 2014 geen post meer op maandag'

2017-05-27
180101
  • 1:33

Als de Tweede Kamer dit keer wel akkoord gaat, hoeft PostNL vanaf 2014 geen post meer te bezorgen op maandag. Alleen rouwkaarten en medische post worden dan nog zes dagen per week bezorgd. Het schrappen van de bezorgdag raakt grote groepen webwinkeliers.

Minster Henk Kamp van Economische Zaken stuurde vanochtend het voorstel naar de Tweede Kamer om de Postwet te wijzigen. PostNL wil al langer van de onrendabele maandag af - slechts ongeveer 2 procent van alle post zou die dag worden bezorgd - om kosten te besparen. Volgens het AD lijkt een meerderheid van de Kamer akkoord te willen gaan met het voorstel.

Gevolgen
Anderhalf jaar geleden diende staatssecretaris Henk Bleker al een voorstel met dezelfde strekking in, maar de Kamer ging daar toen niet mee akkoord. Uit twee onderzoeken die daarna zijn uitgevoerd zou blijken dat de aanpassing van de Postwet weinig gevolgen heeft voor onder andere het personeel van PostNL.

Langer wachten
Voor online verkopers van brieven, foto’s, tijdschriften, cd’s, games en tal van andere artikelen betekent de op handen zijnde maatregel dat kopers langer op hun product moeten wachten; als ze op zaterdag bestellen kan PostNL het product pas op zijn vroegst op dinsdag bij de klant bezorgen, drie dagen later dus. Voor pakketbezorging heeft het voorstel geen consequenties.

Tarieven
Thuiswinkel.org liet eind 2011 weten niet blij te zijn met het schrappen van de maandag als bezorgdag van brievenbuspost. ‘Webwinkeliers zien de kostenbesparing graag terug in hun tarieven’, reageerde directeur Wijnand Jongen destijds.

PostNL hield de tarieven voor pakketbezorging na afgelopen jaarwisseling gelijk met die van vorig jaar. De prijs van een postzegel steeg toen wel, met 4 cent. Onlangs gaf de Kamer PostNL groen licht om de postzegelprijs vanaf juli met nog eens maximaal 6 cent te verhogen.