Twinkle | Digital Commerce

PostNL ziet verder terugschroeven postbezorging als ‘optie’

2017-05-27
180101
  • 1:26

PostNL bekijkt de opties om in de toekomst nog maar drie dagen per week brievenbuspost te bezorgen. Het postbedrijf sluit niet uit dat als de Europese regelgeving het toelaat dit een stap zal worden in zijn beleid. ‘Voorlopig hoeven webshops zich echter geen zorgen te maken’, aldus een woordvoerder tegen Twinkle.

Volgens de Europese richtlijnen is het nu nog verplicht voor een postbedrijf om vijf dagen in de week brievenbuspost te bezorgen. Volgens het Algemeen Dagblad heeft de Europese Commissie al onderzoek gedaan naar een soepelere postrichtlijn, waarbij PostNL nog maar drie dagen per week post zou kunnen leveren. Een nadeel voor (kleinere) webshops die ook gebruik maken van brievenbuspost voor hun orders.

Geen zorgen
‘Deze online ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken’, zegt een woordvoerder van PostNL tegen Twinkle. ‘De komende jaren blijven we gewoon vijf dagen brievenbuspost bezorgen en ook voor de pakketpost verandert er niets. Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst gaan kijken naar de mogelijkheid om minder vaak brievenbuspost te bezorgen. We moeten realistisch zijn; het aantal pakketten groeit sterk en de post neemt alleen maar af. Wij willen blijven onderzoeken hoe we de bezorging betaalbaar houden en daarbij rekening houden met onder andere de wensen van de webwinkeliers.’

Focus op pakketten
Terwijl de brievenbuspost nu al niet meer op maandag wordt bezorgd - rouwpost en spoedeisende medische post uitgezonderd – worden de bezorgtijden voor pakketten juist verruimd. Het bedrijf levert vanaf 1 mei de online orders ook op dinsdag- en donderdagavond bij webshoppers thuis. Daarnaast kunnen bestellingen die in het weekend zijn gedaan nu al op maandag worden bezorgd, mits de webshop is aangesloten bij PostNL’s programma voor maandagbezorging.