Twinkle | Digital Commerce

Slim is niet altijd praktisch

2017-05-28
180101
  • 2:12

Sites zijn steeds beter mobiel te vinden en te gebruiken. Iets wat nog wel vaak wordt vergeten is dat gebruikers uw 'desktopsite' ook op hun mobiel bezoeken. Zorg er dus voor dat die mobiel goed werkt of dat u een alternatief biedt. In dit artikel drie tips voor formulieren op uw mobiele site, maar die u zeker ook niet moet vergeten door te voeren op uw desktopsite.

Tekst: Reinout Wolfert

Tip 1: weg met spaties
Een mobiele telefoon kent veel woorden én de woorden die een gebruiker veel gebruikt. Deze intelligentie benut de telefoon om de karakters die de gebruiker invoert aan te vullen, zodat hij sneller kan schrijven. Een aantal `toetsenborden' zorgen ervoor dat wanneer iemand een voorgesteld woord kiest, er direct ook een spatie achter dat woord wordt geplaatst. Ideaal, maar niet wanneer iemand een formulier invult. Want wat gebeurt er? Elke gekozen invoer krijgt een extra spatie en wanneer die persoon het formulier verstuurt, krijgt hij de foutmelding dat de invoer niet juist is. Hij checkt het, maar ziet de spaties niet (die zijn immers doorzichtig) en denkt: mooie boel, ik stop ermee. Conversie verloren. De oplossing: zorg dat overbodig geplaatste spaties uit de formulierinvoer worden gefilterd zodat u de conversie behoudt.

 

Boven: het ingevoerde e-mailadres mét spatie. Onder: de foutmelding waarbij het onduidelijk is waar de fout zit.

Tip 2: soms moet u niet voorspellen
Voor bepaalde formuliervelden is het goed om de gebruiker te helpen met de intelligentie van het toetsenbord, maar niet altijd. Neem captcha's, dan heeft de gebruiker niets aan woordvoorspellingen. Het is wel heel toevallig als hij de captcha al eens eerder heeft ingevoerd. De oplossing: kies goed voor welke formuliervelden u woordvoorspellingen inschakelt en voor welke niet, om zo de ervaring van de gebruiker niet te verstoren.


Voorbeeld waar het toetsenbord de captcha probeert te voorspellen.

Tip 3: houd uw call-to-action zichtbaar
Wanneer een gebruiker een formulier invult, komt het toetsenbord in beeld. Dit zorgt ervoor dat een gedeelte van het formulier niet meer zichtbaar is. Soms kan de gebruiker hierdoor de verzendknop niet meer zien en de vraag is dan: hoe krijg ik mijn toetsenbord omlaag? De formulierpagina moet zo ontworpen zijn dat een gebruiker genoeg ruimte heeft om omlaag te scrollen en de verzendknop te kunnen zien.

 

Boven: de `OK' knop zichtbaar. Onder: de `OK' knop verdwenen.

------------------------------
Webanalisten.nl
Dit artikel is geschreven door Reinout Wolfert, zzp'er en in te huren als (interim) leidinggevende en conversiespecialist, namens het online analyse- en optimalisatieplatform Webanalisten.nl. Het artikel is ook terug te lezen op http://anali.st/connvds.
------------------------------

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 3-2013.