Twinkle | Digital Commerce

PayPal manifesteert zich als financier voor webwinkels

2017-05-27
355215
  • 1:26

PayPal gaat geld uitlenen aan Britse merchants. De leningen zijn bedoeld voor huidige en nieuwe verkopers op het platform van eigenaar eBay. De financiële service is al getest op de Britse markt, een pilot in de VS start binnenkort.
 
Dat meldt persbureau Reuters. Om krediet aan te vragen moeten merchants inloggen op hun PayPal-account. Aan de hand van het aantal PayPal-transacties wordt berekend hoeveel geld ze kunnen lenen. De leensom moet door merchants worden uitgegeven aan retail gerelateerde zaken als site-ontwikkeling, assortiment, advertenties of personeel. Ze kunnen de lening terugbetalen door PayPal geld in te laten houden op hun transactietegoeden.

Tot 25.000 pond
PayPal deed al ervaring op als kredietverstrekker voor een selecte groep Britse merchants. Daartoe werkte de betaaldochter van eBay samen met United Kapital, dat garant stond voor leningen tot 25.000 pond. Aanvragen werden binnen 72 uur beoordeeld. De berekende rente was afhankelijk van het kredietrisico.

Na de geslaagde test volgt binnenkort de uitrol van het leenprogramma in de UK, aldus een PayPal-woordvoerder tegen Reuters. In de VS is een pilot met leningen aanstaande. Onbekend is of er ook financieringsplannen voor webwinkeliers uit andere landen liggen en of de verplichting om op eBay te verkopen op termijn vervalt.

Amazon en Alibaba
Amazon leent tegen variabele rentepercentages al langer geld uit aan Amerikaanse third party sellers onder de naam Amazon Lending. Grote e-commerce bedrijven bieden webwinkeliers dus een alternatief voor banken, die sinds het uitbreken van de crisis de hand op de knip houden. De Chinese Alibaba Group verklaart een belangrijk deel van zijn succes overigens uit de renteloze leningen die het verstrekt aan verkooppartners.