Het aantal Belgische webshopdomeinen is vorig jaar verdubbeld. De webshops vertegenwoordigden in 2012 4,32 procent van alle .be-domeinen. In 2011 was dit nog 2,15 procent.
‘Het is een zeer leuke trend waarvan we hopen dat het in de komende jaren alleen maar zal toenemen’, zegt Philippe Du Bois, algemeen directeur van de Belgische domeinregistratiewebsite DNS.be tegen Datanews van Knack.be.
Meer domeinnamen
Het totaal aantal dommeinnamen steeg bij onze zuiderburen het afgelopen jaar van 1.219.935 tot 1.346.772, een netto groei van 10,40 procent. Deze domeinen worden beheerd door bedrijven (37,50 procent), commerciële holdings (12,30 procent) en niet-commerciële holdings (10,90 procent). Niet-commerciële websites zijn goed voor 7,28 procent van alle Belgische domeinnamen.
65,46 procent van de .be-domeinen wordt beheerd door Belgen. Nederland en Frankrijk volgen met respectievelijk 18,80 procent en 5,62 procent. ‘Dat toont aan dat die landen België als een belangrijke handelspartner beschouwen’, zegt Du Bois. Zo’n 4 procent van alle registraties is in handen van inwoners buiten de Europese Unie. ‘In praktijk is meer dan de helft van die 4 procent in handen van Noren en Amerikanen.’
Buitenlandse concurrentie
Vorige maand werd bekend dat Belgische webwinkeliers over het algemeen positief gestemd zijn over hun toekomstperspectieven, maar dat de inmenging van buitenlandse concurrenten veel ondernemers zorgen baart. Uit een steekproef van BeCommerce blijkt dat 63 procent van de Belgische webwinkeliers de buitenlandse concurrentie vreest. In 2012 sprak nog niet de helft (49 procent) van de geënquêteerden hier zijn zorgen over uit.
Patricia Ceyssens, voorzitter van BeCommerce concludeerde aan de hand van de enquête-uitslag dat vooral een tekort aan Belgische webwinkels een heikel punt blijft voor Belgische webwinkeliers. In 2012 bleek uit een studie dat buitenlandse online retailers aanmerkelijk méér verdienen aan Belgische webshoppers dan Belgische webwinkeliers zelf .
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
‘Aantal Belgische webshops in één jaar verdubbeld’
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.