Twinkle | Digital Commerce

CBS: 3 procent groei webwinkeliers in januari

2017-11-08
40002874
  • 1:08

Verkopers op afstand hebben afgelopen januari beter gepresteerd dan hun fysieke winkelcollega’s, maar hun omzetgroei is wel verminderd. Volgens het CBS noteerden ‘postorderaars en internetwinkels’ in de eerste maand van dit jaar een plus van ruim 3 procent.

De meeromzet van winkeliers die hun omzet voornamelijk op afstand boeken is met 3,1 procent relatief gering; afgelopen jaar boekten ze samen 9 procent meer omzet dan in 2011.

Flinke volumedaling
Het CBS brengt maandelijks de omzetontwikkeling van de Nederlandse detailhandel in beeld. Over de hele linie daalden de inkomsten van retailers in januari met een half procent ten opzichte van januari 2012. Prijzen lagen gemiddeld 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, het verkochte volume kromp met 3 procent. Bij non-foodwinkels daalde het volume zelfs met 5 procent. Alleen drogisterijen en textielsupermarkten noteerden binnen deze groep een omzetplus. Ook de supermarkten (food) boerden goed.

Omzetten
Het CBS communiceert (pdf-rapport) geen concrete bedragen, alleen percentages. Binnenkort presenteert belangenvereniging Thuiswinkel.org de Thuiswinkel Markt Monitor, die wordt opgesteld door Blauw Research en GfK Retail Technology. Anders dan in bovenstaande cijfers van het CBS, brengt deze ook online omzetten van fysieke winkels en de internetverkoop van diensten in beeld.


Foto: Hand with e-commerce icon van Shutterstock.