Twinkle | Digital Commerce

Shoppingplatform grootste speler in e-commerce Azië

2017-05-27
180101
  • 1:22

Shoppingplatformen zijn dominant op de Aziatische e-commercemarkt. Dat concludeert Internet Retailer naar aanleiding van zijn Asia 500, de lijst met de vijfhonderd grootste Aziatische online retailers naar omzet.

Shoppingplatformen, ook wel marktplaatsen genoemd, tekenen voor bijna driekwart van alle omzet in de Asia 500; lijstaanvoerder Alibaba, Rakuten (nummer 2), eBay (nummer 7) en de Trade Me Group (nummer 73) zijn samen goed voor in totaal 73,5 procent van de retailsales.

Alibaba en Rakuten
Nog specifieker, in China boekt Alibaba met zijn platformen Taobao en Tmall 82,2 procent (170 miljard dollar) van de omzet van alle Chinese e-commerce spelers in de Asia 500. In Japan is Rakuten’s shopplatform Ichiba de grootmacht met 49 procent (9,76 miljard dollar) van de totale omzet van Japanse spelers die genoteerd staan in de Asia 500.


Succesvol
Waarom zijn de shoppingplatformen in Azië zo succesvol? ‘Ze bieden de klant een one-stop support service en een volledig online “winkelcentrum”, zegt Julia Q. Zhu, oprichter van e-commerce onderzoeksbureau Observer Solutions en ex-medewerker van Alibaba op Internetretailer.com. ‘Daarbij waren de platformen er vroeg bij op de online shoppingmarkt en hebben zij hun positie in hoog tempo uit kunnen breiden’, valt Azie e-commerce analyst Zia Daniel Wigder bij.

Loyaliteit
Zhu denkt dat de toekomst er voor shoppingplatformen goed uitziet. ‘Wanneer shoppingplatformen zich blijven ontwikkelen en voldoen aan de wensen van klanten, dan zullen consumenten trouw blijven aan de website. Op de lange termijn leidt de brand loyalty van klanten tot een stevige positie van het bedrijf op de e-commerce markt, waar moeilijk mee te concurreren is. In Azië is dit al het geval met een aantal dominante shoppingplatformen.'