Twinkle | Digital Commerce

Rakuten boekt recordomzet van 4,74 miljard dollar

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:18

Rakuten heeft vorig jaar een recordomzet van 4,74 miljard dollar geboekt. Het Japanse bedrijf onthulde vandaag zijn jaarcijfers in een persbericht. Wel leed Rakuten dankzij diverse herstructureringen een verlies van 305 miljoen dollar.

De omzet van Rakuten groeide in 2012 met 16,7 procent naar de genoemde 4,74 miljard dollar. Ook nam de operationele winst toe, met 2,1 procent naar 765 miljoen dollar.

Reorganisatie
Rakuten investeerde vorig jaar flink in de reorganisatie van dochterondernemingen Play.com en Buy.com. In januari werd bekend dat Buy.com als label met een eigen assortiment wordt geschaard onder Rakuten Shopping. Daarnaast trok Rakuten begin dit jaar de stekker uit de online verkoopactiviteiten van Play.com. De Britse overnameprooi gaat - vooralsnog onder de huidige naam - als pure marktplaats verder.

Verdere groei
Rakuten verwacht voor dit jaar een verdere groei van zijn e-commerceactiviteiten en travel services, mede dankzij de samensmelting van bedrijven binnen de Rakuten Group en nieuwe overnames. ‘Rakuten will continue to make strategic allocations of corporate resources and active investments in high-growth areas such as e-books, in order to generate more mid-to-long-term income opportunities’, schrijft het bedrijf.

Amazon van de troon
Het Japanse Rakuten nam de afgelopen twee jaar onder andere het Franse Alpha Direct Services (ADS) en het Canadese Kobo over en het investeerde miljoenen dollars in modeplatform Vaniti. Door bedrijven in Europa over te nemen wil Rakuten Amazon van de troon stoten als grootste e-commerce speler van de wereld. Amazon boekte vorig jaar een omzet van 61,1 miljard dollar.