Twinkle | Digital Commerce

Zalando boekt 1,15 miljard euro omzet

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:26

Zalando heeft in 2012 een omzet geboekt van 1,15 miljard euro. Dit is 125 procent meer dan een jaar eerder. Het verlies kwam uit op iets meer dan 90 miljoen euro, blijkt uit de cijfers van Zalando.


Het verliespercentage van 8 procent is het gevolg van investeringen. In de belangrijke markten Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk draaide Zalando afgelopen jaar break-even. In 2011 kwam het verliespercentage overigens nog op 12 procent (ruim zestig miljoen euro) uit.

Nederlandse omzet
David Schröder, COO van Zalando, liet zich in december ontvallen dat de Nederlandse omzet van de Duitse pure player op ongeveer 200 miljoen euro zou uitkomen vorig jaar. Daarmee tekent ons land voor circa een zesde van alle Zalando-omzet. De omzetten worden in het bericht van vandaag niet uit naar land uitgesplitst.

Omzetontwikkleling
Onderstaande figuur brengt de omzetontwikkeling van het nog jonge Zalando in beeld:

Retouren
Zalando meldde half januari in Die Welt dat het ongeveer de helft van de producten die het uitstuurt retour krijgt. Directeur Ruben Ritter vertelde dat het bedrijf ook winst kan maken met een flinke (voor de klant gratis) retourstroom. ‘Wir sind sicher, dass das geht.’ In zijn thuisland experimenteert Zalando ondertussen met virtuele pastechnologie van Metail, die het aantal retouren terug moeten brengen.

Zelf doen
Zalando investeerde het afgelopen jaar onder meer in eigen magazijnen, waar ook andere online verkopers gebruik van kunnen maken. Het bedrijf neemt steeds meer onderdelen van het online verkoopproces zelf ter hand. Zo nam Zalando eerder dit jaar zijn eigen e-commerce software in gebruik. In Duitsland laat de online retailer ook andere verkopers toe op zijn platform, de opening van de Nederlandse marktplaats is aanstaande.