Twinkle | Digital Commerce

‘Meer winkelruimte nodig door e-commerce’

2017-05-27
417290
  • [nieuws]
  • 1:16

De meeste grote retailketens (60 procent) verwachten in de toekomst meer fysieke winkelruimte nodig te hebben als gevolg van online winkelmogelijkheden. In hun visie komen er meer winkels bij, die vaak ook groter zijn dan de huidige winkels.
 
CBRE ondervroeg vijftig internationale retailketens, samen goed voor een bestand van ruim dertigduizend winkels, naar de rol die fysieke winkels in de toekomst zullen spelen. De opkomst van e-commerce en cross-channel retail zal in hun ogen eerder leiden tot meer dan tot minder vestigingen: 72 procent van de respondenten zegt over twee jaar hetzelfde aantal of meer winkels te hebben dan nu.

Click & collect
Fysieke winkels worden steeds belangrijker als afhaalnetwerk voor online orders, blijkt uit het rapport (pdf) van adviesbureau CBRE. Tweederde van de retailers verwacht over twee jaar click & collect aan te bieden. Ze denken dat 41 procent van de online orders tegen die tijd in de winkel zal worden opgehaald.

Grotere winkels
Opvallend is dat bijna de helft van de retailers uit het onderzoek verwacht dat hun winkels over twee jaar groter zullen zijn dan nu, onder andere door de ruimte die afhaalbalies innemen. Door de mogelijkheid te bieden online te bestellen in de winkel, een thema waar CBRE de ketens niet naar vroeg, kunnen retailers in theorie juist toe met minder vloeroppervlak; wat ze niet hebben is direct online te bestellen en kan de volgende dag worden bezorgd of klaargelegd.