Twinkle | Digital Commerce

Facebook komt met eigen cadeauservice Facebook Gifts

2017-05-27
455413
  • 1:32

Facebook heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarbij gebruikers cadeaus kunnen kopen en versturen. Bij Faceboook Gifts zijn bij de start ruim honderd verkopers aangesloten. Vooralsnog kunnen alleen Amerikanen elkaar presentjes geven via het sociale netwerk.

Onder notificaties over verjaardagen (‘Jack Jackson wordt vandaag 50’) en andere zogenoemde life events krijgen Amerikanen voortaan een link te zien met de tekst ‘Give him a gift’. De geefoptie is ook elders op het sociale netwerk te zien.

Kopen of laten kiezen
Wie op de link klikt kan een cadeau kopen voor zijn vriend of vriendin. De aanschaf wordt kenbaar gemaakt via een privé-bericht en desgewenst ook via de publieke wall van de ontvanger. Die kan het gekozen cadeau in veel gevallen nog voorzien van de kleur en andere opties van zijn voorkeur. Als het presentje hem niet zint, kan hij binnen Facebook Gifts iets anders uitzoeken. Overigens kan de gever de keus ook vanaf het begin aan de ontvanger laten.

Commissie
Digitale cadeaus worden meteen verzonden. Fysieke cadeaus worden binnen enkele dagen toegestuurd als Facebook-pakketje, naar het adres dat de ontvanger opgeeft. De gever betaalt ofwel bij aanschaf, ofwel na ontvangst. Amerikaanse retailers kunnen contact opnemen met Facebook om hun producten via Gifts te slijten. De commissie die participanten als 1-800-Flowers.com en Art.com afdragen verschilt per retailer en per productcategorie.

DroppGifts, Wrapp, Plesents
De Amerikaanse vaktitel Internet Retailer noemt Facebook Gifts ‘the social network’s broadest e-commerce initiative to date’. Het ligt in de rede dat de dienst, een uitvloeisel van Facebook's aankoop van gift app Karma, ook buiten de VS wordt gelanceerd. Met DropGfits, Wrapp en Pleasants is in ons land al een aantal cadeauservices voor Facebook beschikbaar. Anders dan Facebook Gifts gaat het bij deze initiatieven om social gifting, waarbij contacten samen geld inleggen voor een cadeau.


Gerelateerde artikelen: