Twinkle | Digital Commerce

Kleine tweeduizend Nederlandse webwinkeliers gestopt

2017-05-27
600400
  • [nieuws]
  • 1:24

Bijna tweeduizend verkopers op afstand zijn in de eerste helft van dit jaar gestopt met hun activiteiten. Daarbij ging het in 11 gevallen om een faillissement. In dezelfde periode registreerde de Kamer van Koophandel een kleine vierduizend nieuwe ondernemers ‘via postorder en internet’.

In januari staakten 1.162 online ondernemers hun activiteiten, zo was al te zien op de site van de KvK:Navraag leert dat het aantal niet representatief is: in het eerste halfjaar van 2012 zijn in totaal 1.965 ondernemers gestopt, gemiddeld dus zo’n 325 per maand. Januari bleek een stopmaand bij uitstek. De Kamer van Koophandel laat weten dat in het afgelopen halfjaar 11 ondernemingen door faillissment zijn opgeheven, de meeste van de overige stoppers schreven zich om niet nader gespecificeerde redenen uit.

Aantrekkingskracht
Tegenover het aantal stoppers staat een aanwas van 3.822 nieuwe ondernemers, laat de KvK weten. Daarvan zijn er 3.358 gestart als eenmanszaak. ING Economisch Bureau constateerde onlangs al dat e-commerce achter adviesbureaus de ‘stabiele nummer 2 ‘is als het gaat om aantrekkingskracht op nieuwe ondernemers. Behalve het aantal webwinkeliers neemt ook het aantal koeriersbedrijven toe als gevolg van de groei van e-commerce.

Geen kip met gouden eieren
De bomen reiken echter niet tot in de hemel, waarschuwde belangenvereniging Thuiswinkel.org begin deze zomer: omdat het aantal webwinkeliers jaarlijks met enkele duizenden toeneemt, raakt de markt zo langzamerhand verzadigd. Directeur Wijnand Jongen zei dat een webwinkel geen kip met gouden eieren (meer) is; een op de vijf webwinkels die aspirant-lid worden van Thuiswinkel.org, is een jaar later uit de lucht.