Twinkle | Digital Commerce

Macintosh start landelijk afhaalnetwerk voor schoenen

2017-11-08
180101
  • 1:44

Macintosh Retail Group opent vanaf volgende week vijfhonderd Intreza Shoepoints. Webshoppers bij onder meer Dolcis, Manfield, Scapino en Invito kunnen schoenen daar ophalen, passen en retourneren. Macintosh zet de deur open voor andere webwinkels en schoenketens.

De opening van de Intreza Shoepoints volgt een klein jaar na de lancering van Intreza.nl. Op die site is het aanbod van alle schoenformules van Macintosh gebundeld. Het aanbod is aangevuld met dat van derde partijen (alle merken). Behalve in het ruime assortiment zou de meerwaarde van Intreza moeten liggen in de ruime aanwezigheid van eigen afhaalpunten: de filialen van de verschillende formules.

Afhaalpunten voor alle formules
Vandaag laat Macintosh weten dat vijfhonderd van de circa elfhonderd winkels zullen fungeren als afhaalpunt voor al zijn schoenformules. Wie op Intreza.nl bestelt, kan de schoenen bijvoorbeeld afhalen bij een Intreza Shoepoint in een vestiging van Manfield. Maar ook wie op Dolcis.nl bestelt kan daar terecht. Bij een Intreza Shoepoint kunnen online gekochte stappers worden gepast en achtergelaten als ze niet bevallen. Webshoppers die schoenen thuis laten bezorgen kunnen deze retourneren bij een Intreza Shoepoint.

Deuren open
Opvallend is dat Macintosh ook in winkels van andere partijen ruimte ziet voor Intreza Shoepoints. ‘Websites die relevant zijn voor schoenkopers’ moeten bovendien kunnen aanhaken op het netwerk. Dat maakt het in theorie mogelijk dat iemand die schoenen bestelt op Wehkamp.nl zijn order afhaalt bij een Intreza Shoepoint in een vestiging van de concurrerende schoenketen Ziengs. In zijn strijd tegen online pure players als Zalando zet Macintosh dus nadrukkelijk in op de fysieke meerwaarde die het kan bieden, waarbij de deuren open staan voor andere partijen.
 
E-commerce bij Macintosh
Macintosh’ omzet uit webverkoop groeide afgelopen jaar met 40 procent ten opzichte van 2010, rapporteerde de naar eigen zeggen grootste online schoenverkoper van de Benelux in maart (jaarverslag in pdf). Hoeveel van de ruim 25 miljoen euro webomzet werd besteed aan schoenen is niet precies bekend. Macintosh, de nummer 51 in de Twinkle100, is onder andere ook eigenaar van de ketens Halfords en Kwantum. Vorig jaar tekende e-commerce voor 2,9 procent van alle inkomsten van Macintosh.