Twinkle | Digital Commerce

Cosmox.nl klaagt bij Reclame Code Commissie over Bol.com

2017-11-11
180101
  • 1:33

Coxmox.nl heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over Bol.com. Het internetzusje van ECI vindt dat Bol.com onterecht de suggestie wekt orders altijd gratis te verzenden. Anders dan Cosmox.nl hanteert Bol.com een besteldrempel van 20 euro.

Bol.com kondigde precies een week geleden aan orders vanaf 20 euro gratis te gaan bezorgen. ‘Een miljoeneninvestering’, zei managing director Daniel Ropers over dat besluit. Tegelijkertijd maakte de nummer 2 uit de Twinkle100 bekend de retourtermijn te verlengen tot 30 dagen. Ook is Bol.com sinds vorige week de klok rond telefonisch bereikbaar voor klanten.

Commercial
Bol.com communiceerde de verbeterde voorwaarden onder meer in een persbericht ('.. schaft verzendkosten af ..') en in een nieuwe tv-commercial:

'Misleidend en oneerlijk'
Cosmox.nl noemt de commerciële boodschap van Bol.com ‘misleiding van de consument en oneerlijke concurrentie’. Wie los een boek of cd bestelt bij de concurrent moet in de meeste gevallen immers nog altijd de 1,95 euro aan verzendkosten betalen. ‘Dit vinden we extra vervelend omdat Cosmox.nl al vijf jaar alle aankopen gratis verzendt en daarmee een uniek voordeel voor de consument biedt’, stelt commercieel directeur Hubert de Koning.

Aangetekend moet worden dat meer online boekverkopers standaard gratis verzenden (zoals Ako en Hema) en dat Cosmox.nl zijn vermeende unique selling point op deze manier nationaal onder de aandacht weet te brengen.

Vertrouwen
De NOS meldt dat Bol.com de uitspraak van de Reclame Code Commissie met vertrouwen tegemoet ziet. ‘Wij hebben alle klanten via een e-mail geïnformeerd over de ondergrens van 20 euro. Bovendien is dat ook duidelijk te zien in de reclame’, aldus een woordvoerder. ‘We willen zo duidelijk mogelijk zijn naar de klanten en die waarderen dat. Zij vallen er niet over.’

De Reclame Code Commissie verwacht volgens de NOS over drie weken uitspraak te kunnen doen.