Twinkle | Digital Commerce

Selexyz gered door anonieme strategische partner

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:11

Selexyz heeft een nieuwe financier gevonden die zijn toekomst voorlopig veilig kan stellen. De boekhandelsketen spreekt in een verklaring over een strategische partner, wat erop duidt dat de anonieme investeerder zelf ook actief is in de boekenbranche.
 
Selexyz, eigenaar van vijftien fysieke boekwinkels en webwinkel Selexyz.nl, hoopt de onderhandelingen met de financier de komende weken af te kunnen ronden.

33 miljoen euro webomzet
Selexyz verkeert al langere tijd in financiële problemen, waarbij vaak wordt gewezen op het achterblijvende marktaandeel online. Met een omzet van 33 miljoen euro in 2010, 8 procent meer dan het jaar ervoor, bezet het bedrijf de 28e plek in de Twinkle100.

Fame, Sissy Boy, Cadeaubox en Lego
Selexyz kondigde de afgelopen maanden verschillende reorganisatierondes aan. Begin december besloot de keten zijn assortiment uit te breiden met onder meer huisraad, speelgoed en muziek, waardoor Fame, Sissy Boy, Cadeaubox en Lego een plek kregen in de winkels. Online worden producten van die merken niet aangeboden.

‘The winner takes it all’
Drie directeuren van Selexyz hebben sinds een paar jaar een meerderheidsbelang in het bedrijf. Daarvoor, in 2009, trok investeerder NPM Capital zich terug om aandeelhouder te worden (44 procent) van Bol.com. ‘The winner takes it all in e-commerce’, was de motivatie die NPM-directeur Jan Willem Baud daar destijds voor gaf.