Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse ticketreus Travix bereidt beursgang voor

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:26

Travix, waar Cheaptickets.nl, Vliegwinkel.nl en EasyToBook onderdeel van uitmaken, wil binnen twee tot vijf jaar zijn entree maken op de beurs. BCD, dat nu nog een belang van 51 procent heeft, wil ‘met Travix snel doorstoten naar de wereldtop'.

John Fentener van Vlissingen, president-commissaris van BCD, spreekt die ambitie vanochtend uit in Het Financieele Dagblad (FD): ‘De polsstok van BCD is niet dik genoeg. Daarom bereiden we een beursgang voor.’

‘Echte groeimachine’
Travix verkoopt vliegtickets op internet in 15 landen, waaronder Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. De omzet van bedrijf bedroeg in 2011 ruim 1,2 miljard euro, met 40 procent meer boekingen dan in 2010. ‘Het is een echte groeimachine’, zegt Fentener van Vlissingen over het consumentenzusje van het veel grotere, op de zakelijke markt gerichte BCD Travel.

Travix
In ons land is Travix vooral bekend van Cheaptickets.nl (de nummer 7 in de Travel Top 30 uit de Twinkle100) en Airtrade (nummer 26), sinds 1998 onderdeel van BCD en eigenaar van de merken Vliegwinkel.nl, Budgetair.nl en Hotelwinkel.nl. Cheaptickets.nl werd begin vorig jaar met Airtrade en Vayama samengevoegd in Travix. Afgelopen zomer verwierf de consumententak van BCD de meerderheid in EasyToBook.

Aandelen
Fentener van Vlissingen zegt dat BCD na de beursgang, mogelijk de eerste van een Nederlands bedrijf sinds 2009 (Delta Lloyd), een minderheidsaandeel van ongeveer 25 procent wil behouden in Travix. ING is op dit moment een grote minderheidsaandeelhouder in Travix, ook het management van Cheaptickets.nl heeft een belang in handen.

Aan welke beurs Travix genoteerd zal worden is nog onbekend. Fentener van Vlissingen heeft een voorkeur voor Amsterdam, maar ook Londen en New York zijn volgens het FD kanidaat.