Twinkle | Digital Commerce

Dertigduizend meldingen van internetoplichting leiden tot 175 zaken

2017-11-11
613578
  • 1:21

Het Meldpunt Internetoplichting heeft in het eerste jaar van zijn bestaan dertigduizend meldingen binnengekregen. Daarvan zijn 175 zaken in behandeling genomen, wat heeft geleid tot 50 grote onderzoeken en enkele aanhoudingen.

Dat blijkt uit informatie die het meldpunt vrijdag openbaar heeft gemaakt. Het Meldpunt Internetoplichting, een samenwerking tussen politie, openbaar ministerie en Marktplaats.nl, is in oktober vorig jaar geopend als laagdrempelig centraal loket voor online oplichtingszaken. De politie beoordeelt meldingen en vraagt gedupeerden in voorkomende gevallen om aangifte te doen tegen de verkoper. Marktplaats.nl krijgt de beschikking over een deel van de gegevens die binnenkomen via het meldpunt.
 
Kwaliteit
De circa dertigduizend klachten die in het eerste jaar binnenkwamen, hebben tot 175 zaken geleid die nader worden onderzocht. Dat lijkt niet veel (0,6 procent), maar volgens een woordvoerder van de politie Kennemerland is het ook niet weinig. Tegen Tweakers zegt hij: ‘Regelmatig horen er tientallen meldingen bij een en dezelfde zaak. Bovendien zijn lang niet alle meldingen van even goede kwaliteit.’


Veelplegers
Het meldpunt moet het vooral veelplegers moeilijker maken, aldus de woordvoerder: ‘Dankzij de site krijgen we een beter overzicht van de omvang van online fraude. Het leidt ook niet altijd tot strafrechtelijke onderzoeken (50 van de 175 zaken, red.), maar het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat Marktplaats bepaalde accounts opzegt of banken onderzoek gaan doen naar verdachte transacties.'

Checkfunctie in trek
Consumenten weten de checkfunctie van het Meldpunt Internetoplichting goed te vinden, aldus de politie. De afgelopen twee maanden werd via Mijnpolitie.nl 248.000 keer gecheckt of een verkopende partij (particulier of webwinkel) betrouwbaar is.