Twinkle | Digital Commerce

Google Checkout gaat op in Google Wallet

2017-10-05
258163
  • 1:16

Google stopt met Google Checkout. De internetkassa wordt opgenomen in de mobiele portemonnee Google Wallet, die daarmee voor het eerst uitkomst gaat bieden aan webwinkeliers.


Google Wallet werd dit voorjaar in de VS gepresenteerd als mobiele oplossing voor zogenoemde proximity payments: betalingen bij de plaats van aankoop, fysieke winkels dus vooral. Google beloofde dat met de technologie loyaliteitskaarten, boarding passen en zelfs sleutels in potentie overbodig zouden worden. Over remote payments, betalingen op afstand aan bijvoorbeeld webwinkeliers, repte het bedrijf toen nog niet.

PayPal-concurrent
Google Checkout werd in 2006 op de markt gezet als concurrent van eBay's PayPal, maar een eclatant succes werd het nooit. De online betaalfunctionaliteit wordt nu opgenomen in Google Wallet, dat daarmee behalve op mobiel ook op de desktop beschikbaar komt:Migratie
Google heeft aangekondigd merchants te zullen helpen bij het vervangen van het Google Checkout logo door de beeltenis van Google Wallet. Mensen die betalen met Checkout worden gemigreerd naar Wallet, maar hun orderhistorie blijft bewaard.

Eén betaalmethode voor alle kanalen
Wallet gaat ook dienst doen als portemonnee voor content op YouTube, Google+ en andere sites van Google. Feitelijk gaat Google verder met één betaalmethode voor aankopen in winkels, webwinkels of mobiele shops. Op dit moment kan nog nergens in Nederland met Google Wallet worden betaald. Over de internationale uitrol schrijft Google: 'We zijn bezig Google Wallet in zo veel mogelijk landen beschikbaar te stellen en we hopen onze services binnenkort naar meer locaties te kunnen uitbreiden.'