Twinkle | Digital Commerce

Visueel zoeken op Google Shopping

2017-11-09
180101
  • 1:31

Google trekt nog geen jaar na de lancering de stekker uit zijn eigen modeportal Boutiques.com. De geavanceerde visuele zoekfunctionaliteit, die Google in bezit kreeg na de overname van Like.com, wordt geïntegreerd in Google Shopping.

Op Boutiques.com kan ieder die dat wil een eigen online winkeltje openen. De site verwijst shoppers tegen cpc-commissies naar webwinkels, maar biedt zelf geen transactiemogelijkheid aan. Veel partijen in de modebranche waren bang dat Google met Boutiques.com een grote stempel zou gaan drukken op de modebranche.

Storefront
Dat gebeurde niet. Ondanks dat verschillende beroemdheden, designers en fashion bloggers een storefront openden op Boutiques.com, kwam de site maar moeilijk van de grond. Al vrij snel na de lancering staakte Google de actieve marketing van de site.

Zoeken op kleur, vorm of patroon
Medio oktober wordt Boutiques.com uit de lucht gehaald. De kenmerkende zoektechnologie wordt geïntegreerd in Google Shopping, op de Amerikaanse thuismarkt Google Product Search genoemd. Daarbij gaat het om verschillende mogelijkheden voor visueel zoeken, zoals color match, shape match of pattern search. Zoekers kunnen producten dus niet alleen rangschikken op prijzen en productspecificaties, maar ook op de kleur, de vorm of het patroon. Zo kunnen ze bijvoorbeeld snel een handtas vinden die lijkt op hun favoriet, maar die stukken goedkoper is.

Homepage op de schop
Google geeft in een blog-posting te kennen dat de integratie van visual search een van de eerste uit een reeks verbeteringen is aan zijn productenzoekmachine. De Amerikaanse homepage van Google Product Search ging afgelopen week ook op de schop, om shoppers meer inspiratie en gebruiksgemak te bieden.Google Shopping in Nederland
Google Product Search is sinds mei dit jaar als Google Shopping actief op de Nederlandse markt. Of en wanneer de visuele zoektechnologie wordt verwerkt in de Nederlandse productenzoekmachine is vooralsnog onduidelijk.