Twinkle | Digital Commerce

Google investeert met Like.com in visueel zoeken

2017-11-09
180101
  • 1:38

Google is voor een onbekend bedrag eigenaar geworden van Like.com, de zelfverklaarde pionier in visual search bij het webshoppen. Like.com, feitelijk een affiliatesite, ziet de overname door Google als ‘a way to supersize our vision’.

Dat staat op de homepage van Like.com, sinds de langverwachte overname door Google afgelopen weekend definitief werd.

Via de visual search button op Like.com krijgen shoppers producten te zien die lijken op het artikel dat ze aan het bekijken waren. Daarbij kunnen ze opteren voor detail search, color match, shape match of pattern match. Zo kunnen shoppers bijvoorbeeld snel een handtas vinden die lijkt op hun favoriet, maar die stukken goedkoper is. Like.com verdient aan de affiliatevergoedingen van webwinkeliers, die hun producten aanbrengen en rekenen op hogere conversie.

De volgende afbeelding brengt een en ander in beeld.Google verwacht te kunnen profiteren van de visuele zoektechnieken van Like.com. Een woordvoerster laat aan Internet Retailer weten dat de werknemers van Like.com nauw zullen gaan samenwerken met het commerciële team van Google: ‘Like.com zal de eerste periode gewoon doorgaan met zijn activiteiten. Ondertussen zijn we blij met de techniek die ze hebben gebouwd en de expertise daarover die ze binnenbrengen bij Google.’

Online-modestrijd met eBay en Amazon
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Google de techniek van Like.com gaat inzetten om Google Product Search te verfijnen. Volgens Scott Wingo van adviesbureau ChannelAdvisor lijkt Google zich actiever te gaan mengen in de online-modestrijd, waarin ook eBay en Amazon veel toekomst zien. ‘Google investeert weer in e-commerce, een terrein dat ze lang braak hebben laten liggen omdat ze met zoveel andere dingen bezig waren', aldus Wingo tegen Internet Retailer.

Slide.com en Jambool
De aankoop van Like.com is al de achttiende overname die Google dit jaar deed (lijst hier). Eerder deze maand werde de zoekgigant eigenaar van Slide.com, ontwikkelaar van social media applicaties en van Jambool, een aanbieder van virtueel geld ofwel 'social gold'.