Twinkle | Digital Commerce

Netflix splitst dvd-verhuur en streaming video

2017-11-08
180101
  • 1:10

Netflix, de Amerikaanse entertainment content provicer, zet met Qwikster een nieuw merk in de markt. Op Qwikster.com kunnen fysieke dvd’s worden gehuurd, voorheen de core business van Netflix zelf. Netflix gaat zich helemaal toeleggen op streaming video.

Netflix maakte pas begin 2008 bekend streaming video te gaan aanbieden, maar inmiddels komt het gros van de inkomsten er vandaan. In een eerlijke blog-posting (‘An explanation and some reflections’) schrijft CEO Reed Hastings dat het hem moeilijk valt om na tien trotse jaren bekend te maken dat Netflix straks niet meer staat voor dvd-verzending.

Nieuwe CEO
Qwikster.com wordt binnen enkele weken officieel gelanceerd. Aan de tarieven en de klantvoorwaarden voor fysieke dvd-huurders zal niks veranderen volgens Hastings, die straks alleen nog leiding zal geven aan streamng videotak Netflix; Qwikster krijgt met Andy Rendich een aparte CEO.

Concurrentie op de thuismarkt
Netflix weet zich op de Amerikaanse markt voor streaming video op de hielen gezeten door Amazon, dat zijn videodienst cadeau doet bij abonnees van bezorgservice Amazon Prime. Ook Apple, Google (filmkanaal YouTube)en Wal-Mart (eigenaar Vudu) zijn daar concurrenten van naam.

LoveFilm
Ondertussen maakt Netflix werk van uitbreiding in Europa, waar het Amazon ook als concurrent treft. De grootste webwinkel ter wereld werd eerder dit jaar eigenaar van LoveFim, ook wel ‘de Britse Netflix’ genoemd.