Twinkle | Digital Commerce

Wal-Mart koopt digitale videotheek

2017-11-08
180101
  • 1:27

Wal-Mart heeft zich als koper gemeld voor Vudu, een bedrijf dat films als streaming video beschikbaar maakt voor kijkers thuis. Wal-Mart, dat eerder een videodownloaddienst in de lucht hield, stapt in een concurrentieveld met Netflix, Apple en Amazon.

De overnamedeal met Vudu, dat geld vraagt per bekeken video en niet werkt met abonnementen, wordt naar verwachting in de komende weken getekend. Details over de voorgenomen verkoop werden niet bekend gemaakt.

Kastjes
Volgens Wal-Mart beschikt Vudu over de rechten van ongeveer zestienduizend films, afkomstig van verschillende studio’s en distributeurs. Hulu verkoopt kastjes die het mogelijk maken de films te bekijken en probeert televisiefabrikanten zover te krijgen de technologie te integreren in nieuwe toestellen.

'Moeilijke markt'
Sucharita Mulpuru, e-business analist bij Forrester Research, toont zich tegen Internet Retailer sceptisch over de zet van Wal-Mart: ‘De markt voor streaming content is een moeilijke. Het komt allemaal neer op de vraag van wie je de rechten op films kunt krijgen. Aan de andere kant zullen studio's proberen zoveel distributie als mogelijk te genereren en het niet willen houden bij Netflix of Amazon alleen.’

Veranderende vraag
Wal-Mart is het grootste retailconcern ter wereld en bezet de dertiende plaats op de Internet Retailer Top 500 Guide van e-commerce spelers. Het bedrijf, dat grote internationale online-ambities koestert, verkoopt behalve voedingsmiddelen ook veel cd’s, dvd’s en Blu-ray schijfjes. Met de aankoop van Vudu speelt het concern in op de veranderende vraag van consumenten, die entertainmentproducten steeds vaker in digitale vorm aanschaffen.

Downloaddienst
in 2007 zette Wal-Mart samen tmet Hewlett-Packard al een videodienst in de markt, toen op basis van downloads. Nog in hetzelfde jaar werd de stekker getrokken uit de service, volgens commentatoren omdat 'het traditionele karakter van Wal-Mart zijn onlin-identiteit overschaduwt'.