Twinkle | Digital Commerce

Guesswinkel.nl weer offline na druk fabrikant

2017-05-27
203324
  • 1:34

Guesswinkel.nl, een webwinkel van BoumanOnline, is opnieuw gesloten. De Zwitserse horlogefabrikant beticht de Nederlandse juwelier ervan onechte Guess-producten te verkopen. Volgens BoumanOnline betreft het een nieuw staaltje power play.

Guess had er twee maanden geleden al voor gezorgd dat Guesswinkel.nl op zwart ging. Het kreeg toen niet voor elkaar dat webshopuitbater Robbert Treffers de domeinnaam inleverde, de aanvankelijke inzet. Wel werd Treffers verplicht aanpassingen te doen aan de site, om duidelijker te maken dat hij een officiële wederverkoper is.

In dezelfde periode ging ook Guesshorloges.nl, een webwinkel van Ton Groenhuizen, uit de lucht om aangepast te worden. Ook deze juwelier zwichtte niet voor de aanvankelijke eis van Guess om zijn domeinnaam in te leveren.

Namaak
Terug naar de zaak van BoumanOnline: nadat Treffers aanpassingen had gedaan aan Guesswinkel.nl, die werden gefiatteerd door het merkenbureau van Guess in Nederland, komt de fabrikant met het verwijt dat op de site ‘non-genuine Guess prodcuts’ worden verkocht. Namaak dus. Twinkle kreeg inzage in de brief. Volgens Treffers is het verwijt uit de lucht gegrepen en onderdeel van de ‘pesterijen’ aan het adres van hem en andere kleinere online verkopers. Treffers werkt momenteel aan een verweer tegen de fabrikant.

Nieuwe dealercontract
In dat verweer zal hij aangeven dat hij de domeinnaam eind dit jaar sowieso zal afstaan. Treffers: ‘De importeur van Guess heeft een dealercontract opgesteld waarin nadrukkelijk is vermeld dat Guess in de domeinnaam niet is toegestaan. Volgens mij kan zo’n afspraak juridisch door de beugel, ze worden immers ook met andere horlogemerken gemaakt en nageleefd.’

Lege site
Treffers wil Guesswinkel.nl tot eind dit jaar graag nog in de lucht houden, maar volgens hem is de partij die de site onderhoudt (overigens niet bereikbaar voor commentaar vanmorgen) daartoe niet bereid. Het bedrijf zou Guess niet verder voor het hoofd willen stoten en het domein daarom leeg laten (hieronder afbeelding uit cachegeheugen).