Twinkle | Digital Commerce

Amazon boekt grootste groei in tien jaar

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:43

Amazon heeft afgelopen kwartaal ruim de helft meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Zowel de verkoop in Noord-Amerika als die daarbuiten groeide met 51 procent. De winst daalde tot 191 miljoen dollar, 16 miljoen minder dan vorig jaar.

De inkomsten van Amazon kwamen in het afgelopen kwartaal uit op 9,91 miljard dollar, iets meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Toen werd 9,86 aan omzet bijgeschreven. De groei ten opzichte van 2010 was afgelopen kwartaal echter groter (51 procent) dan in Q1 (plus 38 procent). CEO Jeff Bezos toont zich in de rapportage van de kwartaalcijfers tevreden over de verrichtingen van zijn bedrijf, dat harder blijft groeien dan de markt: ‘Lage prijzen, steeds grotere keuze, snelle levering en innovatie zijn drijvers voor de grootste groei in meer dan tien jaar.’

Jaaromzet richting 50 miljard dollar
Voor het komende kwartaal verwacht Amazon een omzet van tussen de 10,3 miljard en 11,1 miljard dollar, een groei van tussen de 36 en 47 procent ten opzichte van vorig jaar. Als die ontwikkeling tot het eind van dit jaar doorzet, kan Amazon uitkomen op een omzet van tussen de 45 en de 50 miljard dollar in 2011. Vorig jaar kwam de teller bij 34,2 miljard dollar tot stilstand.

Territorium
Amazon breidt zijn territorium steeds verder uit. Zo werd bijvoorbeeld gister nog bekend dat het bedrijf een serieuze entree zal maken op de Indiase e-commerce markt. Ook op ons continent roert het bedrijf zich flink, getuige de opening van nieuwe fulfimentcentra, de harmonisatie van zijn Europese marktplaats voor verkopers en de zoektocht naar verkooppartners in landen waarin het (nog) geen dedicated sites heeft.

Tablet
Amazon is ondertussen bezig met de ontwikkeling van een eigen tablet, waarmee het bedrijf zijn voorsprong op andere werbwinkeliers volgens analisten alleen maar zal vergroten. Het apparaat, dat draait op Android en waarschijnlijk nog dit jaar op de markt komt, moet ervoor zorgen dat Amazon meer gaat verdienen aan mobile commerce en de verkoop van digitale goederen.