Twinkle | Digital Commerce

E-commerce reus doet bod op Barnes & Noble

2017-11-08
180101
  • 1:07

Liberty Media, een van Amerika’s grootste webverkopers, heeft 969 miljoen dollar over voor Barnes & Noble. Die Amerikaanse boekenketen had aanvankelijk zwaar te lijden onder de opkomst van e-commerce, maar groeit tegenwoordig vooral door online-verkoop.

Liberty Media maakt melding van zijn verkoopvoornemen in een persbericht. De acquisitie zou er uit komen te zien een fusie, waarin plaats blijft voor Leonard Riggio, founding chairman van Barnes & Noble. Het bedrijf heeft het bod in beraad.

Als eigenaar van webwarenhuis Qvc.com boekte Liberty Media afgelopen jaar een webomzet van circa 3 miljard dollar, goed voor een entree in de top 10 van Amerikaanse online retailers; in de Top 500 Guide van Internet Retailer prijkt het bedrijf, dat belangen heeft in Expedia en Priceline.com, op een 8e stek.

De beoogde overnameprooi Barnes & Noble bezet de 41e plek op de lijst, met bijna 600 miljoen aan online-omzet in 2010. In het laatste gerapporteerde kwartaal (tot eind januari dit jaar) nam de webomzet van Barnes & Noble met 64 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Inmiddels tekent online voor circa 15 procent van alle omzet en voor bijna 90 procent van de inkomstengroei van van Barnes & Noble.