Twinkle | Digital Commerce

Google-straf scheelt Overstock.com 5 procent omzet

2017-05-27
180101
  • 1:25

Overstock.com is de afgelopen weken miljoenen omzet misgelopen door een straf van Google. De zoekgigant verminderde de zichtbaarheid van Overstock.nl, omdat de Amerikaanse online-retailer probeerde zijn plek in de natuurlijke zoekresultaten op ongeoorloofde wijze te beïnvloeden.

Overstock.com had onderwijsinstellingen aangemoedigd promotionele links te plaatsen op sites met een .edu-extensie. Deze praktijk had een positief effect op de vindbaarheid van Overstock.com, maar paste niet in de regels die Google heeft opgesteld. Het bedrijf liet op 22 februari weten dat straf zou volgen en het heeft de natural search ranking van Overstock.com sinds die tijd naar beneden bijgesteld.

Miljoenenverlies
In een rapport aan de Securities and Exchange Commission stelt Overtock.com 5 procent minder omzet te boeken als gevolg van de sanctie. Afgaande op de laatste jaaromzet, die uitkwam op 1,1 miljard dollar, bedraagt het omzetverlies inmiddels al gauw 6 miljoen dollar.

'Geen open dialoog'
Overstock.com denkt alle ongeoorloofde links inmiddels te hebben aangepast aan de Google-richtlijnen, maar vindt dat de zoekgigant langzaam reageert: ‘Er is niet echt sprake van een open dialoog’, stelt president Jonathan Johnson tegen Internet Retailer. ‘We hebben links opgeschoond en Google twee maal bericht over de resultaten daarvan. We zullen een derde bericht sturen als we nog meer links hebben aangepast die mogelijk verkeerd zijn.’

Twee tot vier weken
In het rapport van afgelopen vrijdag spreekt Overstock.com de verwachting uit dat de sanctie nog twee tot vier weken duurt, waardoor de totale schade wel eens op meer dan 10 miljoen dollar kan uitkomen.

U vindt het rapport aan de Securities and Exchange Commission via onderstaande link (pdf).
 
Size: 30.7K bytes Modified: 2 June 2016, 13:10