Twinkle | Digital Commerce

Top 20 best bezochte sites in Nederland

2017-05-27
180101
  • 2:11

Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn: Google is (voor het vijfde achtereenvolgende jaar) de best bezochte website van Nederland. YouTube.com, Hyves.nl, Live.com en Bol.com volgen net als vorig jaar achtereenvolgend de zoekmachinegigant.

Al elf jaar lang stelt het online-onderzoeksbureau Multiscope een ranglijst op met de twintig best bezochte websites van Nederland. In vergelijking tot vorig jaar hebben er in de top vijf geen wijzigingen plaatsgevonden.

Nieuwkomers
Nieuw in de top 20 zijn Facebook.com en Anwb.nl. Facebook stijgt 46 plaatsen; van plek 56 in 2009 naar plek 10 dit jaar. Geen opmerkelijke ontwikkeling gezien de populariteit van het sociale netwerk. Anwb.nl maakt een lichtere stijging door, maar laat zich na een jaar van afwezigheid weer zien in de top 20 en steeg van plek 24 in 2009 naar plek 20 in 2010.

Stijgers
Andere stijgers binnen de lijst zijn Buienradar.nl (6), Wikipedia.org (7), Detelefoongids.nl (8) en Nu.nl (18) die allemaal één plaats zijn geklommen. Microsoft.com heeft zich zelfs twee plaatsen hoger weten te positioneren en is gestegen van plek 17 naar 15.Dalen
Het gros van de sites uit de top 20 laten een groei zien wat betreft bereik. Behalve Startpagina.nl, die zakt van plek 14 in 2009 naar plek 19 dit jaar. Ook Marktplaats.nl, Msn.com, Wehkamp.nl, Kpn.com en Neck.nl nemen een lagere positie in dan vorig jaar. Rabobank.nl en Rtl.nl verlaten zelfs helemaal de top 20.

Onderzoek
De dit jaar gepresenteerde ranglijst is wederom gebaseerd op twaalf verschillende maandranglijsten voor 'grouped sites'. De methodiek is daarmee exact gelijk aan die van voorgaande jaren. Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de `top 20 sites van 2010' te bepalen. Allereerst is gekeken hoe vaak een betreffende site in de maanden december
2009 t/m november 2010 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 12 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 11 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen. Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen. De ranglijst die op deze manier tot stand komt, bevat alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers.

Renzo de Hoogen, sales & marketingmanager bij Multiscope: ‘Tijdens het WK deden Orange-sites het bijvoorbeeld uitmuntend en stonden dergelijke sites hoog in de maandranglijsten. Maar voor de top 20 gaat het dus om de lijsten van de afgelopen twaalf maanden die naast elkaar zijn gelegd en op basis daarvan is de top 20 bepaald. Opvallend hierbij is dat de top 10 al wat jaren redelijk stabiel blijft; hieruit lijkt volwassenheid af te leiden.’

Bron: Multiscope.nl