Twinkle | Digital Commerce

Serieus weeralarm voor Schotse e-commerce

2017-05-26
180101

Je zult maar online-koper zijn in Schotland: gisteren is er overleg geweest tussen Metapack in Londen en de directies van de belangrijkste vervoerders in de UK en dat overleg heeft geleid tot een aantal verstrekkende conclusies.

Door: gastblogger Nando van Essen

Vanaf donderdag 16 december zouden e-tailers serieus moeten overwegen hun klanten te melden dat ze geen 'pre-Christmas delivery'-garantie meer kunnen afgeven voor nieuwe orders richting Schotland. Met andere woorden: een levertijd van 8 dagen kan niet meer worden gegarandeerd.
Dit advies is gebaseerd op de weersvoorspellingen die in de komende drie dagen veel sneeuw verwachten in veel Schotse gebieden.

Men houdt de weersomstandigheden uiteraard nauwlettend in de gaten en mogelijk is er toch nog ietwat meer afleverruimte tussen nu en de kerstdagen.

Onvoldoende besef
Online-kopen is geen marginale business meer. Bij toename van de e-commerce omzet wordt het beheersen van de verwerkingscapaciteit steeds belangrijker. Toch heb ik de indruk, dat dat besef nog onvoldoende in e-commerce land is doorgedrongen. De 'capaciteits'-bomen groeien tot aan de hemel: voor 21:00 uur besteld, de volgende dag in huis, wat de orderstroom ook is!

Het 'probleem' van e-commerce is, dat iedereen ongelimiteerd 24/7 orders in kan leggen. Fantastisch, en dat is ook een groot voordeel, maar vroeg of laat wordt het belangrijk om na te gaan denken over capaciteitsplanning: het van te voren organiseren van de verwerkingscapaciteit. Fulfilmentbedrijven en distributeurs zijn heel flexibel in hun capaciteit, maar er komt een moment dat de order vandaag niet meer verwerkt kan worden. Capaciteitsplanning zorgt er dan voor, dat je betrouwbaar 'ja'zegt tegen orders die je binnen 24 uur kunt leveren. Maar dat betekent ook, dat je aan moet geven, dat bepaalde orders niet meer binnen 24 uur kunnen worden geleverd. Dat is in e-commerce land toch nog even slikken, want we gaan toch niet zeggen dat we een order binnen 24 uur níet kunnen leveren!

Kink
De logistiek van e-commerce richting Schotland zit in ieder geval even met de mast voor de brug. Of met de wielen in de sneeuw. Opeens een kink in de kabel van de capaciteit ...

Ach, dan zijn onze problemen met stakende TNT’ers en stakende AH-ers nog wel te overzien.

Nando van Essen is mede-aandeelhouder van DeliveryMatch. DeliveryMatch is een gespecialiseerd dienstverlener op het gebied van e-commerce en logistiek.