Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe dingen bedenken en daar geld mee verdienen

2017-05-26
314210
  • 2:19

Ik kwam laatst deze term tegen: ‘Design Gedreven Open Innovatie’. Dan ben je mij al kwijt!  Wat een termen allemaal. Innovatie gaat nog wel, dat wil zeggen nieuwe dingen bedenken. Laat ik dat nu eens heel leuk vinden, zeker als er wat aan te verdienen valt!

Volgens Chesbrough, de grondlegger van ‘Open Innovatie’ staat dat voor: ‘Het combineren van interne en externe bronnen voor zowel de ontwikkeling als het op de markt brengen van nieuwe technologieën en producten’.

Gewoon te groot
Dat spreekt me ook nog wel aan, maar het is wel spannend. Je bedenkt iets dus samen met een ander. Dat kan een bedrijf zijn of zomaar een groep mensen. De kosten deel je dan en dat is wel fijn, want de kosten gaan nog altijd voor de baten uit. Innovatiekosten kunnen beperkt gehouden worden met goed management, maar sommige projecten zijn gewoon te groot om als MKB te kunnen dragen. Veel leuker is om na te denken over hoe je de opbrengsten verdeelt ...

Stappenplan
En dan het eerste stukje ‘Design Gedreven’. Dat klinkt een beetje anders dan dat het bedoeld is. Het gaat hierbij niet om het ‘ontwerpen’ van een product of dienst, maar om de inzet van de processen, methoden en technieken uit de designwereld. Hierbij wordt een stappenplan aangehouden wat door Design Initiatief is ontwikkeld. De stappen zijn: toekomstverkenning, inzicht in aspiraties van mensen, nieuwe betekenisgeving ontwerpen, een duurzaam business model, kans gebalanceerd uitwerken en ten slotte een projecta ontwerpen.

Groeibriljantjes
Design Initiatief begeleidt deze processen bij congressen, kick-off’s, ondernemersverenigingen, brancheverenigingen et cetera. Hoe zo’n proces in zijn werk gaat? Om een goede toekomstverkenning te kunnen doen heb je een groep mensen nodig die werkt met of interesse heeft voor hetzelfde onderwerp. Bij een toekomstverkenning worden alle betrokkenen uitgenodigd om deel te nemen aan een brainstormsessie. Met alle visies, ideeën en gedachten op een groot vel komen als vanzelf de groeibriljantjes naar boven. Deze worden in dezelfde sessie nog geslepen zodat ze aan het eind van de dag mooi fonkelen.

Wanneer de glinstering na een paar nachtjes slapen je nog steeds te gemoed komt: dan is het tijd om actie te ondernemen! Kan er een duurzaam business model gemaakt worden? Maak een projectplan met elkaar en ga geld verdienen!

Mooie bijdrage
Ik denk dat wij, online-ondernemers, een mooie bijdrage kunnen leveren aan dit proces. Ik heb afgelopen jaar meegedaan aan een kick-off en daar is een mooie samenwerking met partijen uitgekomen waar ik normaal niet zo 1-2-3 aan zou denken.

Geïnteresseerd geraakt in deze manier van innoveren? Op 9 december 2010 is het symposium ‘Innovatie door Samenwerking’ op de TU in Delft. De uitgelezen kans uit de eerste hand te horen hoe zo’n samenwerking in zijn werk gaat. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving vindt u hier.