Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond: 'Stop met eenmalige machtiging zonder handtekening'

2017-05-27
139125
  • 1:28

De Consumentenbond wil dat webwinkeliers geen eenmalige machtigingen zonder handtekening meer gebruiken. Alle vier de proefbestellingen die de bond recent deed, werden keurig bij de onderzoekers bezorgd, maar bij iemand anders geïncasseerd.

De Consumentenbond deed de steekproef in het kader van de eigen Geldgids, die volgende maand verschijnt. De test zou de fraudegevoeligheid van de eenmalige machtiging aantonen, wanneer zonder handtekening tot incasso wordt overgegaan. ‘Hoewel een eenmalige incasso zonder handtekening niet rechtsgeldig is, voeren de banken hem moeiteloos uit’, schrijft de bond op de eigen site.

Twinkle100
De Consumentenbond stelt dat 6 van 30 van de grootste Nederlandse webwinkels de eenmalige incasso aanbieden. Het zijn, met daarachter hun notering in de Twinkle100: KLM (4), Landal (13), Neckermann.com (14), D-Reizen (15), Kruidvat (24) en Bungalows.nl, onderdeel van Bookit (21). Onbekend is of De Consumentenbond de testbestellingen ook bij deze online-verkopers deed.

Product en geld kwijt
Gedupeerde consumenten kunnen tot 13 maanden na een geval van incassofraude een melding Onterechte Incasso doen bij hun bank. In bijna alle gevallen krijgt de consument het onterecht afgeschreven bedrag terug. De webwinkelier is behalve zijn product veelal ook het betreffende geldbedrag kwijt.

Webwinkelier verantwoordelijk
Eerder dit jaar stelde consumentenprogramma Kassa de eenmalige machtiging aan de kaak. Bob Goulooze van Currence, eigenaar van het betaalproduct, wees er toen op dat webwinkeliers zelf verantwoordelijk zijn voor geleden schade. De strekking van zijn betoog: de webwinkelier sluit een contract bij een bank om te mogen incasseren. Hij moet dat vervolgens wel op bepaalde voorwaarden doen. Als een handtekening ontbreekt, is er geen sprake van machtiging en heeft hij geen recht van spreken. Van banken mag niet worden verwacht dat ze nagaan of de koper en de betaler van een product wel dezelfde zijn.