Twinkle | Digital Commerce

Shopvip.com gaat Vlaamse strijd aan met Vente-exclusive.com

2017-05-27
180101
  • 2:13

Shopvip.com richt zijn pijlen voortaan ook op de Vlaamse markt. De Nederlandse shopping community, die dit jaar afstevent op een omzet van 9 tot 10 miljoen euro, gaat bij onze zuiderburen de concurrentie aan met het Belgische Vente-exclusive.com.

Net als de Franse pionier en voorbeeld Vente-privee.com is Shopvip.com een site waarop leden tegen grote kortingen merkartikelen op de kop kunnen tikken. Dat kan alleen tijdens kortstondige sales van merken, die vooraf worden aangekondigd aan de community.

Afzetgebied
Volgens Bram Jan Streefland, die Shopvip.com twee jaar geleden met compagnon Gavin Dresselhuis opstartte, is de tijd rijp om de vleugels naar Vlaanderen uit te slaan: ‘We hebben eerst gewerkt aan het bouwen van een propositie in de Nederlandse markt. Dat is goed gelukt, met meer dan 360.000 leden en uit mijn hoofd ruim 150 merken. Met een aantal van die merken werken we op basis van exclusiviteit. De Belgische e-commerce mark zit flink in de lift (plus 17 procent in 2009, red.) en met de uitbreiding kunnen we onze leveranciers een groter afzetgebied bieden.’

Apart salesteam
Streefland hoopt tot het eind van dit jaar zo’n dertigduizend Vlaamse koopjesjagers aan Shopvip.com te kunnen binden. Na inloggen op Shopvip.com krijgen ze alleen sales voorgeschoteld die voor de Belgische markt bedoeld zijn. Streefland: ‘Die kunnen identiek zijn aan die in Nederland, maar ook exclusief voor België. Een apart salesteam kijkt hoe de Vlamingen het beste kunnen worden bediend. Merken worden daar anders gepercipieerd dan hier en het heeft ook met verkooprechten van de merken te maken wat we kunnen aanbieden.’

Taxipost
Anders dan het Belgische Vente-exclusive.com, dat onlangs een kantoor opende in Amsterdam, gaat Shopvip.com de markt in het buurland vanuit eigen land bedienen. Shopvip.com houdt zelf geen voorraad en koopt producten pas in bij leveranciers als de zogenoemnde flash sales zijn geëindigd. Vanuit de distributiepost in Houten worden Belgische bestelingen naar de verzendhuizen van Taxipost en Kiala in Vlaanderen gebracht. Streefland: ‘Net als in Nederland bieden we in België keus in bezorging. Ook op het gebied van betalen bieden we veel opties, waaronder PayPal, creditcard en Bancontact / Mister Cash.’

Merkenpallet
Vente-exclusive.com, dat dit jaar afstevent op een omzet van 20 miljoen euro (Twinkle-interview met CEO Lionel Lammens hier), is de grote concurrent van Shopvip.com in het Nederlandse taalgebied. Streefland over wat Shopvip.com onderscheidt: ‘We hebben een ander merkenpallet. Dat Umfeld is een unique selling point richting leveranciers. We hechten veel waarde aan de presentatie van hun producten en bieden een partner-portal, waarop leveranciers realtime kunnen zien wat er wordt verkocht en aan wie. Dat is erg waardevolle informatie voor hen. Verder werken wij met ons tell a friend-systeem echt besloten, waardoor merken niet zichtbaar zijn in Google. Adverteren met merken doen we niet.’