Ik schrijf veel voor wat ik Vrije Werkers noem. Je moet dan vooral denken aan freelancers, zzp-ers en zelfstandige professionals. Mensen die individueel een toko runnen, daar ligt mijn missie. Meestal verkopen ze diensten, maar er zitten ook specialistische webwinkels tussen.
Het gaat in ieder geval om eenmansondernemingen. Da’s iets anders dan de ondernemingsvorm eenmanszaak. Noem ze anders microbedrijven, ook een mooie term. Achter die Vrije Werkers zit een mooi verhaal. Dat zal ik hier niet uit de doeken doen. Daarvoor moet je op mijn eigen weblog maar eens lezen over Het grote misverstand.
Af en toe kies ik voor mijn Vrije Werkers een thema. Dat komt dan regelmatig terug in mijn schrijfsels. De laatste tijd gaan mijn stukjes vaak over het overbrengen van je boodschap. Want Vrije Werkers zijn vooral boodschappers. Zij moeten zichzelf voortdurend presenteren, zich verkopen aan de buitenwereld. Wat dat betreft zijn het net webwinkeliers.
Slimme boodschappers werken met verhalen
Eén van de mooiste manieren om je boodschap over te brengen is door middel van een verhaal. Het mooie van verhalen is dat ze kleefkracht hebben. Ze blijven plakken in de hoofden van mensen. Een verhaal raakt ons van binnen. Een goed verhaal deelt een emotionele klap uit. BAM, rechtstreeks door naar het langetermijngeheugen. Dat vergeet je nooit meer!
Mensen smullen van verhalen. Wij zijn altijd verhalenvertellers geweest. En luisteraars natuurlijk. Het is onze meest vertrouwde manier om het nieuws door te geven. In de oertijd, meer dan een miljoen jaar geleden - toen we nog in grotten woonden en in berenvellen rondliepen - gebruikten we verhalen al daarvoor.
Een verhaal prikkelt onze geest. Nou kan ik je hier een ingewikkeld 'verhaal' voorschotelen over de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft en hoe die twee helften samen functioneren. Maar het komt eigenlijk gewoon hier op neer: een verhaal brengt ons aan het simuleren. We beleven mee wat de ander ons vertelt. Dat werkt heel wat krachtiger dan een opsomming van droge feiten.
Een verhaal hoeft ook echt niet lang te zijn. In een paar zinnetjes kan heel veel schuilgaan. Er is een beroemd voorbeeld dat dat prachtig illustreert. En dat bovendien heel goed laat zien wat het verschil is tussen droge feiten en een verhaal. Dat voorbeeld gaat als volgt:
Feiten zijn:
'De koningin is gestorven en de koning is gestorven.'
Een verhaal is:
'De koningin is gestorven, en de koning stierf aan een gebroken hart.'
Voel je ‘m. Het is een kleine knop in je hoofd die omgaat. Die je net even anders laat denken. Nee, ik zeg het fout. Die je net even anders laat voelen. Je hart tikt een moment iets sneller. BAM, naar je langetermijngeheugen.
Verkoop de droge productfeiten in een verhaal
Zou het niet fantastisch zijn als je zo je producten kunt verkopen? Misschien moet je eens kritisch kijken naar de teksten in je webshop. Waar kun jij van droge feiten een verhaal maken? Waar kun jij jouw producten kleefkracht geven?
Vandaag zag ik een dekbedovertrek voorbij komen. Nee, niet bij het opstaan, ik slaap onder dekens. Het was ergens in een webshop, ik weet niet precies meer waar. Het was een fraai, bordeaux dekbed. Merk: Cinderella. Daarop een grote, kleurrijke afdruk van een schilderij van Jan Cremer, in de vorm van een hart.
Dit is wat erbij stond:
'Dekbedovertrek in diverse maten met afbeelding kunstwerk Jan Cremer.'
Da's een droge opsomming van feiten.
Dit is wat je ervan zou kunnen maken:
'Rebels, kleurrijk dekbedovertrek. Met hartstochtelijke groeten van Jan Cremer.'
Een verhaal met emotie. Dat blijft kleven!
Er zitten vast verhalen achter jouw producten. Je hebt het nu gezien. Met een zin of twee kun je ze onvergetelijk maken.
Uitdaging
Ik daag je uit. Neem aan kladpapiertje. Zet daarop de naam van één van jouw producten. Zet er twee of drie belangrijke droge feiten bij (specificaties, eigenschappen). Sla vervolgens aan het fantaseren. Schakel je omgeving voor een paar minuten uit. Denk kleurrijk, voel emoties. Maak er in een paar zinnen een verhaal van. Deel een klap uit!
Oh, en vergeet ons niet te inspireren in de reactieruimte hieronder!
Hoi Stan,
jouw bovenstaande "verhaal" spreekt me enorm aan! Ook wij proberen in onze wijn webwinkel verhalen vertellen, ook juist omdat wijn zich er erg goed voor leent, denk ik. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om te zien of ik je goed begrijp? Ik zou graag je commentaar horen, op bijvoorbeeld dit produkt: http://www.doosje-wijn.nl/rode-wijnen/firriato-branciforti-rosso.html
Yes, Stefan. Ik heb het gelezen. Dit is de bedoeling. Je maakt de feiten smeuïg, legt er emotie in. Wijn leent zich daar inderdaad uitmuntend voor.
Je kunt nog verder gaan. Een leuk verhaal uit de streek bijvoorbeeld waar de wijn vandaan komt, of een gebeuren op het chateau. Ik noem maar iets. Tips genoeg om het nog verder uit te werken. Je product verkoopt er beter door, maar ook jullie winkel onderscheidt zich beter. Het versterkt jouw niche.
Goed dat je ook laat zien wat Harold Hamersma en Proefschrift Wijnconcours ervan vinden. Levert wat extra social proof.
Hoi Stan,
Bedankt voor je commentaar!