Twinkle | Digital Commerce

Dubbelcijfere e-commerce groei in België en Duitsland

2017-11-08
440287
  • 1:48

Belgische consumenten gaven in 2009 samen 1,6 miljard euro uit op internet, 17 procent meer dan het jaar ervoor. De online-consumentenbestedingen in Duitsland groeiden vorig jaar met 15 procent, tot 21,7 miljard euro. Voor dit jaar wordt er een groei van 12 procent verwacht.

De belangenverenigingen BeCommere en het Bundesverband des Deutchen Versandhandels (BDV) brachten deze week allebei cijfers naar buiten, respectievelijk over België en Duitsland.

België
Bij onze Zuiderburen groeide behalve het aantal webbestedingen ook het aantal webshops flink, concludeert BeCommerce, dat cijfers van onderzoeksbureau iVox combineerde met data van de dominante payment service provider Ogone. In 2009 zouden ongeveer negenhonderd Belgische webshops zijn gelanceerd, waarmee het officieel gemeten totaal nu boven de vijfduizend komt.

De categoriën decoratieproducten (plus 35,6 procent), kleding (plus 33,3 procent) en modeaccessoires (plus 31,1 procent) groeiden in België het hardst op het web. Pure players, die een marktaandeel van 34,1 procent hebben in de Belgische online-retail, winnen terrein ten koste van multichannel retailers. Een Nederlandstalig persbericht plus Engelstalig rapport van BeCommerce, met facts & figures over online-verkoop in België, vindt u via onderstaande link.

Size: 365.1K bytes Modified: 2 June 2016, 12:46

Duitsland
In Duitsland groeiden de online-consumentenbestedingen afgelopen jaar met 15 procent, maar dat was al bekend. Nieuw is de prognose die BVH liet maken door TNS Infratest en waarin een e-commerce groei wordt voorzien van 12 procent voor het lopende jaar. De online-consumentenbestedingen zullen naar verwachting uitkomen op 24,3 miljard euro, de optelsom van 17,8 miljard euro voor fysieke en 6,5 miljard euro voor digitale waar.

Volgens BVH groeit het aandeel van online binnen de Duitse thuiswinkelmarkt dit jaar naar 59,5 procent, waar het in 2009 uitkwam op 53,3 procent. Toch is de catalogus nog altijd populair bij onze Oosterburen: 68 procent van de Duitsers zegt wel eens iets online te kopen na het bladeren in zo’n papierwerk.

De uitgebreide prognose voor 2010 van BVH vindt u hier (pdf).

Nederland
Ter vergelijking: in ons land, waar de online-consumentenbestedingen vorig jaar uitkwamen op 6,4 miljard euro (plus 17 procent), voorspelde belangenvereniging Thuiswinkel.org een e-commerce groei voor 2010 van zo'n 15 procent.