Twinkle | Digital Commerce

ComScore koopt Nedstat

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:23

De Nederlandse leverancier van webstatistieken Nedstat is in handen gekomen van comScore, onder meer bekend om zijn marktonderzoeken over e-commerce. Het Amerikaanse comScore betaalt 36,7 miljoen dollar (28,8 miljoen euro) voor Nedstat.

Statistiekenverzamelaar comScore wil met de overname, die dit jaar vier miljoen dollar toevoegt aan de balans, verder uitbreiden in Europa. Nedstat, ‘Now part of comScore’, heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en daarnaast kantoren in België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en zweden. ComScore zegt ook zijn bestaande klanten een betere dienstverlening te kunnen bieden met de technologie van Nedstat.

Unified Digital Measurement
Daarnaast moet de overname van Nedstat de komst van comScores Unified Digital Measurement (UDM) bespoedigen. In een blog-posting over de acquisitie schrijft comScore in dit verband:

‘Nedstat’s analytics and optimization architecture will be used in conjunction with comScore’s existing audience and mobile network analytics to provide more comprehensive, granular, and real-time analytics solutions that will enhance businesses’ ability to optimize their digital marketing strategies.’

Losse entiteit
Nedstat blijft een losse entiteit die volledig in handen is van Comscore. Over de poppetjes meldt Computable: ‘Technologiedirecteur Fred Appelman en oprichter en innovatiedirecteur Michiel Berger krijgen ieder een seniorfunctie binnen de Amerikaanse organisatie.’ Michael Kinsbergen treedt toe tot de adviesraad van het beursgenoteerde comScore, dat de laatste twee jaar verlies leed.

Unica
De overname van Nedstat door comScore volgt kort op de overname van branchegenoot Unica door IBM. Met die deal was een bedrag van 480 miljoen dollar gemoeid.

Een jaar geleden zette Twinkle zette vijf analytics-pakketten op een rij, waaronder één van Unica (Unica NetInsight) en één van de andere overnameprooi Nedstat (Sitestat). Het 'vergelijkend warenonderzoek' kunt u hier lezen.