Twinkle | Digital Commerce

Kroes: ‘Digitale interne muziekmarkt nagenoeg alleen illegaal’

2017-11-11
180101
  • 1:50

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft haar agenda voor de komende periode gedeeld met Europese ministers op haar vakgebied. In niet mis te verstane bewoordingen liet ze zich gister uit over de interne markt voor digitale muziek, die volgens Kroes nagenoeg alleen in de illegaliteit bestaat.

Kroes, eurocommissaris voor Digitale Agenda, hield gister een informele videoconferentie met Europese ministers op het gebied van telecom en de informatiesamenleving. Volgens 'Nikkelen Neelie' is Europa nog altijd ‘een lappendeken van nationale online-markten’, hoewel de problemen volgens haar ‘fixable’ zijn.

'Amerikaanse markt vijf keer groter'
In de persverklaring die naar aanleiding van de videoconferentie verscheen, laat Kroes uit haar mond optekenen: ‘Hoewel het internet grenzeloos is, zijn Europese online-markten dat niet. Het is vaak makkelijker om iets te kopen van een Amerikaanse website dan uit een Europees buurland. Veel producten kun je überhaupt niet kopen binnen Europa. Klanten kunnen bijvoorbeeld cd’s kopen in iedere winkel, maar het is vaak niet mogelijk om dezelfde muziek binnen Europa online te kopen, omdat de rechten gelicenceerd zijn op nationale basis. Gevolg daarvan is dat de Amerikaanse markt voor online-muziek vijf keer groter is dan de Europese. Een ander gevolg is dat men nu bijna kan stellen dat de enige bestaande digitale interne markt voor audiovisueel materiaal de illegale is.'

Vuist tegen piraterij
Kroes vervolgt: 'Mensen vinden toegang tot content door de hele Europese Unie, maar alleen door illegale file-sharing, terwijl veel content uit andere lidstaten überhaupt niet verkrijgbaar is. Ik ben ervan overtuigd dat het creëren van een legale digitale interne markt zal leiden tot een overvloed van beschikbare opties voor burgers. Hiermee kan een vuist worden gemaakt tegen piraterij, ten faveure van auteurs en artiesten, zonder de open architectuur die essentieel is voor het gebruik van internet in gevaar te brengen. It is obviously common sense that we fix problems like this.'

Economische groeistrategie
Kroes’ pleidooi voor een digitale interne markt sluit aan op de economisch groeistrategie tot 2020 die de Europese Commissie vorige maand heeft geopenbaard. Afgelopen oktober publiceerde de Commissie een rapport met bespiegelingen die concreet gaan over de Europese digitale markt: Creative Content in a European Digital Single Market: Challenges for the Future (pdf).